Uitwaaien en wandelen op kilometerslange stranden

Kom tot rust aan de Nederlandse kust

Stranden in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Vind rust aan de kust. Doe een dagje strand en geniet van Nederlandse duinen en zandstranden. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

26 december 2020 bijgewerkt: 28 maart 2022 Toerisme Landelijk Wandelen, uitwaaien, urenlang naar de zee staren. Op deze lange stranden van Nederland voel je je even één met zand, zee en wind. Ideale stranden om te wandelen, te hardlopen of de hond uit te laten.

Kijkduin: 11 kilometer lang strand

DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - Het strand van Kijkduin is maar liefst elf kilometer lang en verrassend rustig. Iedereen kent Scheveningen, dus is Kijkduin aan de Haagse kust een beetje een underdog. Zonde! Wandel over het kilometerslange strand, met uitzicht op het mooie duingebied om je heen. Door deze duinen kun je trouwens ook heel mooi fietsen en wandelen over de schelpenpaadjes. Om het extra romantisch te maken kun je langs het water lopen bij zonsondergang. Zwijmel.

Schiermonnikoog: breedste strand van Europa

SCHIERMONNIKOOG, FRIESLAND - Een van de allerbreedste stranden van Europa, gewoon op Schiermonnikoog. Het Noordzeestrand is gigantisch en op het breedste punt maar liefst één kilometer breed. Zover het zicht reikt zie je alleen maar zand, zand en nog eens zand. Fun fact: dit strand is ook nog eens een van de schoonste stranden van ons land. Het kustwater is hier ook redelijk ondiep, waardoor je gerust spontaan kunt zwemmen. Wees wel voorbereid op de harde wind: op zo'n uitgestrekte zandvlakte kent de harde zeewind weinig genade. Hierom is het strand perfect voor blokarts en vliegeraars.

Cadzand: 11 kilometer lang strand

CADZAND, ZEELAND - De meest zuidelijke badplaats van ons land, met een strand van maar liefst elf kilometer lang. Bij eb kun je vanaf hier langs natuurgebied het Zwin naar Knokke lopen, als je zin in een flinke wandeling hebt. Door de wilde natuur en grillige zee wordt wel aangeraden deze tocht alleen met een gids te maken. De badcultuur van Cadzand kent een lange geschiedenis. Al in 1866 kwam hier de eerste badkar: een kar waar dames en heren zich in badkostuums konden omkleden, om daarna te paard met kar en al de zee in te rijden.

Bloemendaal aan Zee: strand plus natuurgebied

OVERVEEN, NOORD-HOLLAND - Bloemendaal aan Zee is een van de populairste stranden in Nederland, en met reden. Het strand wordt omgeven door het mooie natuurgebied De Kennemer Duinen en heeft allerlei fancy beach lounges. Vanaf het strand wandel je zo het duingebied in en vanuit de duinen ren je zo de Noordzee in. Leuk: de reddingsbrigade van Bloemendaal heeft een beach webcam. Via de beachcam kun je gelijk spieken of het mooi weer is of druk is.

Noordwijk: 13 kilometer lang strand

NOORDWIJK, ZUID-HOLLAND - Het strand van Noordwijk heeft al tientallen keren de award voor het schoonste strand van Nederland gewonnen. en het is een beetje the best of both worlds. Aan de ene kant een bruisende badplaats, aan de andere kant een oase van rust met een hagelwit strand van maar liefst dertien kilometer lang. Tel daar het ruige duinlandschap en bossen in de buurt bij op en je hebt het complete plaatje. Geniet van het prachtige uitzicht over het water, de zilte lucht, een kalmerend briesje... Heerlijk!

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Turen naar de zee, genieten van natuur en rust. Doe een dagje strand! Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2022-03-28 15:33:14 · Gepubliceerd: 26 december 2020 - 6103