Haal je wandelschoenen uit het vet voor 5 bijzondere wandelingen

Van klompenpad tot lange afstandsroute

Wandelroutes Nieuws door
Foto 1. Ontdek weer hoe mooi Nederland is tijdens een wandeling. Foto: Mathilde van Ravensberg

28 februari 2019 bijgewerkt: 23 december 2021 Natuur Landelijk Krijg jij met het lekkere weer ook zo'n zin om erop uit te gaan? Uitwaaien, de zon in je gezicht en genieten van de natuur! Goedkoop en vooral heerlijk. Ontdek (weer) hoe mooi Nederland is op een van deze 5 bijzondere wandelpaden. Allemaal net even anders dan andere.

1. Het Christoffelpad

HASSELT - Het Christoffelpad loopt door een stukje Nederland in het klein: de IJsseldelta. Je loopt kilometers langs water waar je prachtige vergezichten hebt. Je doorkruist polders en loopt langs natuurpark Weerribben-Wieden. En je bezoekt prachtige (Hanze)stadjes met een rijk verleden. Een goede start voor deze 40 kilometer lange rondwandeling is Hasselt. Daar kun je namelijk eerst even naar de Grote Kerk, waar ze een muurschildering hebben van de Heilige Christoffel, beschermheer van de reizigers. Daarna kan je niets meer gebeuren, toch? Maak er een weekend van, maar de helft lopen kan natuurlijk ook, of een kwart. Handig in te delen, omdat de leuke plaatsjes langs deze route steeds ongeveer 10 kilometer van elkaar liggen.

2. Marker Wadden

MARKER WADDEN - Ontdek volledig nieuwe natuur op de Marker Wadden tijdens een wel heel bijzondere wandeling. Want hoe vaak krijg je de kans om over een eiland te wandelen dat nog maar een paar jaar bestaat en waar de begroeiing nog bestaat uit pioniers? Bekijk, bewonder en kom over een paar jaar terug om de veranderingen te zien. Marker Wadden bestaat uit vijf nieuwe eilandjes, maar je kan alleen naar het Haveneiland. Daar vind je zo'n 12 kilometer aan wandel- en vlonderpaden. Neem de verrekijker mee en ontdek watervogels en trekvogels!

Van 1 maart tot eind oktober vaart er een veerdienst naar het Haveneiland, dus niet in de winter. Heb je geen eigen boot, dan kun je mee met diverse charters.

3. Klompenpad Het Ugcheler Markenpad

UGCHELEN - Volg de bruine klompjes door bossen en over heide en enk. Dan kom je onder andere langs opgehoogde akkertjes en de bijna sprookjesachtige koppesprengen bij Ugchelen. Een spreng is een gegraven beek, maar dat maakt ze niet minder mooi. Een heerlijke plek om even te stoppen is het Salamandergat, een vennetje waar altijd water in staat. Het Ugcheler Markenpad loopt vooral door bos, maar je komt ook over privéterreinen. Daar loopt soms vee en daarom kan de hond niet mee op deze wandeling van zo'n 11 kilometer. Te lang? Zoals de meeste klompenpaden heeft ook deze enkele plekken waar je de route in kan korten. Vind je het juist te kort, combineer het Ugcheler Markenpad dan met de klompenpaden het Bekbergerpad en het Albapad.

4. Van station Boxtel naar station Best

BOXTEL - Lekker duurzaam zijn de NS wandelingen: met de trein naar een station waar de wandeling begint en op het eindpunt vind je een ander station om terug te reizen. Zoals wandelroute Hart van het Groene Woud, die begint bij station Boxtel. Je moet even Boxtel uit, maar daarna is het genieten van bossen en landgoederen, terwijl je wandelt over onverharde paden. Zeker na het dorpje Lennisheuvel zie je amper nog bebouwing. Je komt door Natuurpark Boscheind met een bijen- en vlindertuin en een reconstructie van een boerderij uit de Romeinse tijd. Daarna volg je een beekje naar landgoed Heerenbeek en natuurgebied De Scheeken. In dit natuurgebied leven edelherten, dus honden mogen er niet in. Gaat je trouwe viervoeter mee, volg hier dan de alternatieve route. Via zandwegen loop je ten slotte richting het stationnetje van Best.

5. Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

BURGUM - De naam zegt het al: Streekpad Noardlike Fryske Wâlden loopt door Friesland. Van het Friese dorpje Burgum loop je via Feanwâldsterwâl en de Trynwâlden in een flinke lus weer terug naar Burgum, een route van zo'n 165 kilometer! Het pad loopt langs kleine akkertjes, omzoomd door houtwallen en elzensingels. Over halepaden: oude verbindingsroutes die bewoners gebruikten om via andermans erf snel ergens te komen. Langs leuke plaatsjes als Kollum en Veenklooster en door het Nationaal Park de Alde Feanen. Een prachtige route, die niet voor niets doordrong tot de laatste vijf genomineerden voor Wandelroute van het jaar 2019!

Leuke weetjes

  • Lees meer over ons nieuwste stukje Nederland, Marker Wadden;
  • Geniet ook van de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad;
  • Ook interessant: het vernieuwde Waterliniepad. Dit pad geeft je 350 kilometer wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. In een S-vorm wandel je van Volendam via Utrecht naar Dordrecht.
  • Bekijk meer wandelroutes.
Foto 2. Wandelaars bij fort Asperen, gelegen aan het nieuwe Waterliniepad. Foto: Ad Snelderwaard
Foto 3. Geniet onderweg van mooie doorkijkjes. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Wandelen langs de Kromme Rijn op de mooiste wandelroute van 2019: het Limespad. Foto: Ad Snelderwaard
Foto 5. Een bijzondere plek om te wandelen is het Haveneiland, een van de vijf nieuwe eilandjes van Marken Wadden. Foto: John Gundlach - Flying Holland / Natuurmonumenten

Laatst gewijzigd: 2021-12-23 14:46:27 · Gepubliceerd: 28 februari 2019 - 2962