1

Heerlijk wegdromen tijdens een winterwandeling

Trek je wandelschoenen aan en verwonder je over de schoonheid van Nederland

Meer uitjes in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Muts op, laarzen aan. Tijd voor een winterwandeling! Foto: Staatsbosbeheer © Leo de Jong Fotografie.

archief oud artikel 1 januari 2024 Natuur Landelijk De winter levert de meest adembenemende plaatjes in de natuur op. Dus pak je verrekijker, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wij geven je vijf tips voor de mooiste winterwandelingen. De bezoekerscentra waar sommige wandelingen starten zijn op dit moment dicht, maar de paaltjes wijzen je nog steeds de weg.

Een oase van rust

OSSENZIJL - Uitgestrekte rietlanden, bloemen en moerasbossen. Het cultuurlandschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden vormt een oase van rust. Dit is dé plek om kennis te maken met de aalscholver en zilverreiger. Als je geluk hebt, kom je ook otters tegen. Liever een route? Start dan bij Bezoekerscentrum De Wieden en volg het ongeveer drie kilometer lange Natuurpad Weerribben. De rode paaltjes leiden je door alle soorten landschappen van dit gebied, eigenlijk de Weerribben in het klein! Onderweg kom je ook infopanelen tegen. Er zijn ook andere routes die starten bij het Bezoekerscentrum. Kies bijvoorbeeld het actieve laarzenpad, waarbij je (je raad het al) echt goede laarzen nodig hebt, je loopt namelijk een stuk over drijvend land! Of wandel over het Veenweidepad waarbij je door een wilgenbos en het Blauwgrasland komt.

Foto 2. Geniet van de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Foto: Natuurmonumenten © Bert van der Stelt

Urenlang wandelen door glooiende heidevelden

NIJVERDAL - Wandel door glooiende heidevelden en bossen en kom meer te weten over de geologie en historie van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. In het prachtige natuurgebied van maar liefst 35 vierkante kilometer raak je niet uitgekeken. Urenlang wandelplezier gegarandeerd! Ook een leuk wandelgebied voor kinderen, want vanaf Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vertrekken speelse routes als het Kabouterpad of het Groote Kikkerpad.

Foto 3. Leuk voor kinderen! Het Kabouterpad. Foto: Staatsbosbeheer © Loïs Koelewijn.

Op de grote stille heide

RUINEN - Vogelliefhebbers opgelet! Neem je verrekijker mee tijdens een stevige lange winterwandeling in Nationaal Park Dwingelderveld. De kans is groot dat je de zwarte ekster of een passerende ruigpootbuizerd tegenkomt. Zorg voor goede waterdichte schoenen of trek laarzen aan en ga op stap door de grote stille heide, langs tientallen vennen en over hoge zandruggen. Wie weet kom je de herder met zijn hond en schaapskudde tegen. Of zie je een slang snel weg kronkelen, want in dit gebied leven werkelijk álle Nederlandse slangensoorten.

Foto 4. Nationaal Park Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten © Erik Bethlehem.

Ontmoet de kabouters

NUNSPEET - Volg de kabouters en ontdek de schoonheid van de Veluwse bossen. Volg vanaf Bezoekerscentrum Nunspeet de kleurrijke kabouters, die de weg wijzen langs een wandelpad van ongeveer één kilometer. Hier en daar wil er nog wel eens een boomwortel uit het pad steken dus kijk goed uit waar je loopt. Onderweg lekker speuren in de natuur en klimmen over een omgewaaide boom. En dan met rode wangetjes weer naar huis.

Foto 5. Op zoek naar kabouters. Foto: Staatsbosbeheer © Dario Gargiulo - Dario & Misja Photography.

Ga op vogeltour

LAUWERSOOG - Beeld je eens tienduizenden kol- en brandganzen langs het water in. Zie je het voor je? In de winter leven deze en andere vogels overal langs Nationaal Park Lauwersmeer. Wie op een mooie winteravond rond de schemering naar dit gebied gaat kan genieten van de duizenden luid gakkende ganzen, die laag overvliegend een veilig heenkomen op het Lauwersmeer zoeken. Onvergetelijk. Met je verrekijker in de aanslag kun je hier ook steltkluten, lepelaars en zelfs grauwe franjepoten observeren. Maar het meest onvergetelijk is het wanneer je de zeearend spot die hier al enkele jaren broedt.

Foto 6. Konikpaarden in de mist in Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Meer prachtige natuurparken

Foto 7. Muts op, laarzen aan. Tijd voor een winterwandeling! Foto: Staatsbosbeheer © Leo de Jong Fotografie.

Laatst gewijzigd: 2023-12-29 15:09:51 · Gepubliceerd: 1 januari 2024 - 7699

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu te bezoeken

Van Waning Wandeling


De maker van het beeld van de Schiere Monnik heeft nog meer beelden op het eiland gemaakt. Ga samen met gids Hilbert de Vries op zoek.

Vanaf morgen te bezoeken

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Leer het eiland fietsend kennen


Eilander Thijs de Boer neemt je graag mee op deze fietsexcursie.

Met de boot naar de eendenkooi


Neem een kijkje achter de schermen van de eendenkooi. Ontspannen varen n de ervaring van lopen door een moerasjungle.Een lange en afwisselende tocht.

Trekvogelwandeling op Schiermonnikoog


Het is lente en dat betekent volop vogeltrek!

Avondwandeling op Schiermonnikoog


Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

Vanaf volgende week te bezoeken

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Duinsafari op Schiermonnikoog


Tijdens deze struintocht in het duingebied ga je samen met de boswachter op zoek naar sporen van grote n kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. Hopelijk de grazers zelf ook wel tegen.

Strandpalenwandeling om de west


Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt. Na de excursie kijk je voortaan beslist anders naar...

Wad excursie op Schiermonnikoog


Tijdens de wadexcursie neemt eilandergids Thijs de Boer je mee het wad op, de modder in!

Vaarexcursie Ontdek De Wieden


Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper is ook boswachter / natuurgids en vertelt over de bijzondere historie en het rijke planten- en dierenleven in De...