De mooiste tripjes in de natuur met een rolstoel of rollator

Deze uitstapjes in de natuur zijn goed toegankelijk

Rolstoelvriendelijke wandelingen Redactioneel door
Foto 1. Gelukkig zijn er veel mooie plekken in de natuur waar je ook met een rolstoel kunt komen. Foto: Pixabay © adamtepl

10 januari 2023 bijgewerkt: 13 februari 2023 Natuur Landelijk Het is vaak niet makkelijk om de natuur in te gaan als je in een rolstoel zit. Gelukkig zijn er genoeg rolstoelvriendelijke wandelingen in Nederland. Of maak een keertje een huifkartocht. Bekijk onze tips voor een dagje weg in de natuur in een rolstoel!

Bij de schaapskudde

DWINGELOO - Bij Schaapskooi Achter 't Zaand begint een familiewandeling vol mooie vergezichten door Nationaal Park Dwingelderveld. Als je vroeg genoeg bent kun je hier de schaapskudde zien vertrekken, maar er is ook alle kans dat je de kudde ziet tijdens je wandeling door bos, over heide en langs tientallen vennetjes. Het pad is verhard en goed begaanbaar. En er staan meerdere bankjes om even je rust te nemen en te genieten van het uitzicht. Tip: ga op zondagmiddag, dan is de schaapskooi open en vertellen vrijwilligers graag alles over de kudde.

Ontdek de nieuwe natuur

LELYSTAD - Trek de nieuwe natuur in van de Oostvaardersplassen. Bij het Buitencentrum aan Kitsweg 1 start een in groen gemarkeerde wandeling voor rolstoel en rollator. Vijf kilometer door de woeste natuur van de Oostvaardersplassen, waar heckrunderen, konikpaarden en edelherten zorgen voor een prachtige plaatje. Te lang? Dat valt reuze mee, want de wandeling gaat naar observatiehut De Zeearend. Daar wil je vast alle tijd nemen om te genieten van het wijdse uitzicht. Neem een verrekijker mee om vogels en andere dieren te spotten, voor je via een andere route weer teruggaat.

● Vind je 5 kilometer toch wat veel, kies dan voor het Frans Vera Pad van 3 kilometer. En er is ook een mooi rondje van 1 kilometer, aangegeven met rode paaltjes.

Op je gemak in een huifkar

OTTERLO - Ontdek de Veluwe vanachter de kont van een paard! Bij Stalhouderij Wouter Hazeleger hebben ze huifkarren die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel. Huur er eentje voor het hele gezin en geniet van de rust en ruimte in de prachtige natuur rond Otterlo. De koetsier laat de mooiste plekjes van de unieke natuurgebieden zien, waar wilde paarden en Spaanse koeien rondlopen. Het wordt helemaal een fantastisch dagje uit met een picknick erbij.

Over een statig landgoed

BUNNIK - Fan van afwisseling in je wandeling? Op het statige Landgoed Amelisweerd kom je langs een fraai, oud landhuis, door een stuk bos met statige bomen en langs de landerijen die al eeuwen bij dit landgoed horen. Hier houdt een boer nog steeds zijn melkkoeien. De wandeling start bij theeschenkerij en bakkerij De Veldkeuken, gelegen naast het oude landhuis op Koningslaan 11a. Volg van hier de rode markeringen. Het is ook mogelijk om op hun site een plattegrond te downloaden met de wandeling. Handig als je de route van 4 kilometer wil inkorten, want er zijn meer paden goed begaanbaar in dit gebied.

Stuifzand en water

WELL - Het golvende landschap van Nationaal Park De Maasduinen is uniek: het is de langste rivierduinengordel van Nederland. Hier kom je heide en bos tegen, maar ook helder blauw water en opwaaiend stuifzand. Vanaf bezoekerscentrum Bosbrasserie in de Sluis op Bosserheide 3e start een route van 2,5 kilometer en één van 6 kilometer door het afwisselende landschap, over halfverharde paden die geschikt zijn voor rolstoelen. Het golvende landschap zorgt er helaas wel voor dat de route eigenlijk te zwaar is als je je rolstoel zelf met de hand voortbeweegt. Dus vind iemand die mee wilt en je rolstoel wilt duwen en volg samen gezellig de paaltjes met een rolstoel om te genieten van een uniek stukje Nederland.

● Liever korter? Bij de Jachthut op Twistedenerweg 2 bij Wellerlooi start een rolstoelroute van 1 kilometer door bos, langs heidevelden en langs het Geldernsch-Nierskanaal.

Een stukje geschiedenis

FOCHTELOO - Op de grens van Friesland en Drenthe vind je een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa: het Fochteloërveen. Aan de rand van dit stille en weidse gebied liggen de overblijfselen van twee kampen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze kampen horen nu bij het natuurgebied en de natuur kan er dan ook zijn gang gaan. Toch wordt de geschiedenis hier niet vergeten. Je ziet nog resten van de kampen terug, er staan informatieborden en de paden zijn hersteld. Vanaf Parkeerplaats Kamp Oranje aan de Veenweg bij Fochteloo loopt een rolstoelroute van 2,5 kilometer over halfverharde paden, die ook goed te doen zijn met een rolstoel of rollator. Verder staan er genoeg banken om even bij te komen en dit unieke stukje natuur en cultuur op je in te laten werken.

Met rolstoel of scootmobiel

LAUWERSOOG - Op zoek naar een oase van rust en ruimte? Die vind je in Nationaal Park Lauwersmeer. Dit gebied vol ruige graslanden, rietvelden en veel water is ook een paradijs voor vogels, dus vergeet de verrekijker niet. Vanaf Activiteitencentrum Lauwersnest aan De Rug 1 start een route van 3 kilometer over brede fietspaden en openbare weggetjes die niet alleen geschikt zijn voor rolstoelen, maar ook voor scootmobielen. Volg de rode markering.

● Bij restaurant Suyderoogh, parkeerplaats aan De Rug 3 en bij restaurant Het Booze Wijf, Strandweg 1 starten ook rolstoelroutes van 3 kilometer over de brede fietspaden. Deze zijn niet gemarkeerd, ze worden beschreven op de site van Nationaal Park Lauwersmeer.

Foto 2. Geniet van de natuur vanuit een huifkar. Bij Stalhouderij Wouter Hazeleger hebben ze huifkarren die ook geschikt zijn voor mindervalide personen. Foto: Stalhouderij Wouter Hazeleger
Foto 3. Overal in Nederland zijn ook paden aangelegd waar een rolstoel overheen kan. Verhard, halfverhard en met bruggen die het pad horizontaal houden. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-02-13 10:28:52 · Gepubliceerd: 10 januari 2023 - 3758