7 prachtige herfstwandelingen

Van de de hoogste duintoppen tot diep in de bossen

Op stap in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Wandelen in de herfst is genieten van de prachtige herfstkleuren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

15 oktober 2023 bijgewerkt: 16 oktober 2023 Natuur Landelijk Herfst en oh, wat is het mooi buiten! De bomen laten weer hun fraaiste herfstkleuren zien en de paddenstoelen schieten overal uit de grond. Tijd voor een heerlijke herfstwandeling. Zoals deze 7 prachtige herfstwandelingen waar je helemaal blij van wordt.

De paddenstoelen zijn er weer

ZEEWOLDE - Bij uitgestrekte bossen denk je in Nederland meteen aan de Veluwe. Maar ons landje heeft meer bossen waar je in kunt verdwalen. Zoals het Horsterwold in Flevoland, een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Dit is dé tijd om het Natuurpad door Holsterwold te lopen, want daar kom je nu honderden verschillende soorten paddenstoelen tegen. Volg de lichtblauwe paaltjes vanaf Groepskampeerterrein De Banken voor een wandeling van 2,2 kilometer en neem een spiegeltje mee. Handig om de onderkant van de paddenstoelen te bekijken.

Foto 2. Overal zijn weer paddenstoelen te zien. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Ga naar een dagje uit in de buurt en kijk wat er in je eigen omgeving te vinden is.

Langs fraaie vennen

OVERASSELT - Mooi gekleurde bomen, mistflarden boven vennetjes en vergezichten over weiden en akkertjes. Wie van afwisseling houdt komt helemaal aan zijn trekken op de Vennen Wandelroute door natuurgebied het Rijk van Nijmegen. Onderweg kom je ook langs de ruïne van de middeleeuwse Sint Walrickkapel, waar een eikenboom staat vol wapperende lapjes stof. Het is een zogenaamde koortsboom waar mensen ook nu nog lapjes stof in hangen in de hoop dat de boom hun ziekte laat verdwijnen. De wandeling is zo'n 6,5 kilometer lang en start bij parkeerplaats 'De Diervoort' aan de Oude Nijmeegseweg.

Foto 3. Een ven tegenkomen onderweg is altijd weer een gaaf moment. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Heuveltjes en slingerpaadjes

GARDEREN - Op de Veluwe ligt een van de oudste bossen van Nederland: het Speulderbos. Vanaf een onverhard parkeerplaatsje aan de Garderenseweg kun je De Duintjesroute volgen van bijna 6 kilometer. De rode paaltjes leiden je via slingerende paadjes over heuveltjes en langs grillige beuken. Door hun wilde vormen kreeg het Speulderbos de bijnaam 'het bos van de dansende bomen'. Als de mist hier hangt lijken ze inderdaad te dansen. Een plek met een heel eigen, bijna sprookjesachtige sfeer. Tel daar de prachtige herfstkleuren en vele paddenstoelen bij op en je herfsttocht kan niet meer stuk.

Klimmen en dalen

SCHOORL - Een wat pittigere wandeling is de Familiewandeling door de mooie Schoorlse Duinen. De route start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en is 4,4 kilometer lang. Je wandelt door bos en over duintoppen met mooie vergezichten. Een tocht die niet iedereen in een uurtje zal lopen, vanwege de beklimmingen en het rulle zand wat je onderweg tegenkomt. Maar mooi! Leuk voor gezinnen met jonge kinderen: achter het centrum begint een Kabouterpad, dat een stuk korter is. Je vindt daar trouwens ook een trap naar een hoge duintop met uitzichtpunt. En hou je juist van een pittige wandeling, volg dan het 10 kilometer lange Boswachterspad naar de Noordzee. Meer weten? Lees onze reportage over de Schoorlse Duinen.

Foto 4. Uitzicht op zee vanaf de Schoorlse Duinen, waar je de hoogste duintoppen van Nederland vindt. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Heerlijk stil

DE RIPS - Zodra je aan de weg Stippelberg een wit huisje ziet liggen met rood-witte luikjes en de blauwe vlag van Natuurmonumenten, weet je dat je er bent. Het parkeerterrein waar Wandelroute Stippels begint ligt hier recht tegenover. Volg de rode paaltjes en al snel word je omgeven door bomen en nog eens bomen. Dit uitgestrekte bos is heerlijk rustig en on-Nederlands stil. De paden slingeren door kleine heuveltjes die als stippen in het landschap liggen. Ooit waren het kleine stuifduinen, nu staan er bomen op. Tuur even goed naar de grond bij de poel op de open vlakte, want het vleesetende plantje de zonnedauw groeit hier. Een route waar je helemaal van bijkomt, zo'n 5,5 kilometer lang.

Zand en bos

OMMEN - De Sahara van Ommen ligt in het prachtig bosgebied van Boswachterij Ommen. Om deze grote zandverstuiving heen liggen allemaal mooie bospaadjes. Maar natuurlijk eerst even lekker door het zand ploeteren, bijvoorbeeld naar het bankje op het hoogste duin. Van daar heb je goed zicht op dit unieke stukje natuur. Of volg de rode paaltjes vanaf het parkeerterreintje naast de zandvlakte: een route van ongeveer 5 kilometer die je leidt langs de verschillende stappen in de ontwikkeling van het bos.

Foto 5. Ontdek de Sahara van Ommen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Onder hoge bomen

DROUWEN - Bij Buitencentrum Boomkroonpad kun je niet alleen door de boomtoppen lopen. Er starten hier ook veel wandelroutes op de grond die je meenemen door de mooie bossen van de Hondsrug. Zoals de 3 kilometer lange Wandelroute Bomen van Staatsbosbeheer. De gele paaltjes leiden je over een tapijt van gevallen bladeren door een gebied vol indrukwekkende bomen en mooie paddenstoelen.

Foto 6. Herfstkleuren onder een helderblauwe lucht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Meer tips in de natuur

Foto 7. Wandelen in de herfst is genieten van de prachtige herfstkleuren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-10-16 10:24:22 · Gepubliceerd: 15 oktober 2023 - 4202