Paleis op de Dam weer open voor publiek

Een uitgebreide beschrijving biedt het Bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam. | Nieuws door

Koninklijk Paleis Amsterdam weer Amsterdamse trekpleister

13 juni 2009 Amsterdam, Noord-Holland Na een jarenlange restauratie kunnen de onderdanen van Koningin Beatrix het Koninklijk Paleis Amsterdam weer bezoeken. Vanaf zondag 14 juni is het Amsterdamse 'achtste wereldwonder' geopend.

Constantijn Huygens noemde het gebouw het 'achtste wereldwonder'. Jacob van Campen, een beroemde architect van Nederlandse huize, ontwierp het gebouw. Voor het houwen van het beeldwerk riep hij de hulp van een Belg in, Artus Quellijn. Frappant detail is dat de eerste steenlegging plaatsvond in 1648, het laatste jaar van de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog. In 1665 werd het gebouw voltooid, door de nu nog steeds onbekende architect Daniel Stalpaert.

Restauratie

Het Paleis op de Dam onderging een geduchte restauratie, waarbij een 17e eeuwse trap sneuvelde, maar ook kroonluchters uit voorbije dagen werden teruggevonden. Deze hangen weer te schitteren, boven de hoofden van het menselijk gewoel. Meubelstukken en meesterwerken werden gerestaureerd en pronken nu in alle sierlijkheid de Amsterdamse weelde uit.

Genieten

Genieten van het gebouw kan vanaf zondag 14 juni. De toegangsprijs bedraagt toch nog een zeveneneenhalve euro. Voor dat bedrag zijn ook zalen te zien die nog niet eerder openbaar waren, zoals de Weeskamer, de Secretarie en de Thesaurie Extraordinaris.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-06-13 10:52:50 - 2887