Genieten in Apeldoorns Kinderparadijs

Kinderparadijs Malkenschoten |  deel via WhatsApp | Reportage door

Kinderparadijs Malkenschoten al vijftig jaar een begrip in Apeldoorn

6 juli 2009 Apeldoorn, Gelderland Binky ligt net te slapen. Twee kinderen turen door het raampje naar binnen. Daar ligt de big, heerlijk te snurken. Hopelijk wordt 'ie straks wakker. Vlakbij de ingang van Kinderparadijs Malkenschoten staat het huisje van Binky, de mascotte van het park. De kinderen kunnen met hem op de foto en ze kunnen samen met Binky door het park lopen. Maar nu niet, want nu slaapt hij.

Kinderparadijs Malkenschoten is een oude bekende voor veel Apeldoorners. In 1957 is het park begonnen als een vrij eenvoudige kinderboerderij. In de loop van de jaren is het park steeds verder uitgebreid met speeltoestellen. "De naam 'kinderboerderij' dekte de lading niet meer", vertelt Pim van Leeuwestijn. "Daarom zijn we het park op den duur 'Kinderparadijs' gaan noemen, want dat is het ook, een kinderparadijs." Van Leeuwenstijn is ook al een oude bekende; hij werkt al 22 jaar bij Kinderparadijs Malkenschoten, maar straalt het enthousiasme uit van iemand op zijn eerste werkdag.

Dierenpret

Bezoekers die al dertig jaar niet meer in het park zijn geweest, zullen het eerste gedeelte van Kinderparadijs Malkenschoten wel herkennen. In verschillende weitjes lopen dieren rond; soms achter een hek, soms tussen de bezoekers door. Een vader loopt met zijn zoontje richting de koi-karpers. Honderden zijn het er; allemaal happen enthousiast boven het wateroppervlakte. 'Blup, blup', klinkt het. Pim van Leeuwestijn steekt zijn vinger in het water. Hap, daar zuigt één van de karpers zich vast aan zijn vingers. "Dat moeten jullie ook eens proberen, ze hebben geen tanden en kunnen niet bijten", zegt hij tegen de vader en zijn zoontje. "Ehh... dat durft hij niet", zegt de vader, terwijl hij gauw een stapje achteruit zet.

Speelplezier

Met de dieren kunnen (vooral de jonge bezoekers) zich best een tijd vermaken. Daarna lopen ze door naar het speelgedeelte. In Kinderparadijs Malkenschoten is het leuk spelen voor kinderen tot ongeveer twaalf jaar. Er is een kabelbaan, een midgetgolfbaan, een speelplein met enorme lego-blokken (erg leuk!) en sinds 2008 ook een klim- en klauterparcours. Aan de kade van de recreatieplas liggen waterfietsen, vrij om te gebruiken voor jong en oud.

Kinderparadijs Malkenschoten is kleinschalig, maar zeker niet klein. Het is groot genoeg om er een hele middag te blijven. Het kinderparadijs is een leuk idee voor schoolreisjes of kinderfeestjes. Een bezoek aan het kinderparadijs is ook goed te combineren met een duik in Aquacentrum Malkander; de twee attracties liggen vlak naast elkaar.

Helaas, het is al weer tijd om te gaan. Helemaal met mooi weer is het beslist geen straf om in Kinderparadijs Malkenschoten rond te lopen, ook niet als volwassenen. En kijk eens wie daar rondloopt: Binky. Met twee kinderen aan zijn linkerhand en twee kinderen aan zijn rechterhand loopt de grote big zijn witte huisje voorbij. De deur van het huisje zit op slot en Binky loopt rond. Hij zwaait. Dag Binky! Dag Kinderparadijs Malkenschoten, tot een volgende keer!

Foto 1. Binky ligt nog heerlijk te slapen. Straks gaat hij weer met kinderen op stap.
Foto 2. Terwijl de kinderen in de speeltuin spelen, eten de ouders een lekker broodje aan één van de picknicktafels.
Bij de recreatieplas liggen waterfietsen, voor ieders gebruik.

Laatst gewijzigd: 2021-03-26 13:01:55 · Gepubliceerd: 2009-06-30 17:07:17 - 10363