Apengapen in de Apenheul

Bezoek de Apenheul! |  deel via WhatsApp | Reportage door

Geef de ogen goed de kost!

6 juli 2009 Apeldoorn, Gelderland De slingeraapjes in Amazonia liggen er wat versuft bij. De verzengende warmte heeft van de altijd speelse apen tamme 'knuffeldiertjes' gemaakt. Een jong familielid slingert nog wat rond, maar besluit uiteindelijk ook de koelte op te zoeken. De slingerapen in de Apenheul liggen vanmiddag op apegapen. Gelukkig zijn zij de enigen.

"Hallo hallo, dag dag..." De felrode ara in de boom, net voorbij de entree, heeft er wel zin in vandaag. Met zijn prachtige vacht pronkt hij tussen de groene bladeren. Een groepje kinderen verwondert zich over de spraakkunsten van de grote papegaai. Ze proberen zijn woordenschat wat uit te breiden. Woorden als 'lolly', 'ijsje' en 'koekje' gaan er echter niet zo makkelijk in. "Tot ziens", krast de ara ze na.

Gebieden

Apenheul ligt verscholen tussen de Veluwse bossen. Het park is onderverdeeld in negen gebieden waar verschillende apensoorten leven. De gebieden hebben allemaal een eigen tropische stijl. Amazonia heeft een grote volière met bijzondere vogelsoorten. Bezoekers kunnen over de houten Amazonebrug door deze volière heen lopen. In het Dajakgebied ligt de tropische kinderboerderij Dajak Farm en de gorilla voederplaats Bongo Bonde. Het naastgelegen Orang oetanverblijf geeft bezoekers een spannend kijkje in het regenwoud van Borneo.

De grote gorilla's en de roodharige orang oetans zijn een attractie op zich, maar bezoekers komen naar Apenheul voor de loslopende aapjes. Het park is beroemd om de ronddartelende dwergaapjes, doodshoofdaapjes en de verschillende soorten halfapen. Het is een geweldig schouwspel om deze aapjes bezig te zien. Ze ravotten, spelen, slingeren en eten. De heerlijke natuur in het Apeldoornse park biedt ze daar de ruimte voor. Er zijn leuke speeltoestellen waar ze zich de hele dag op kunnen vermaken. Vervelen is er in deze heerlijke apenjungle niet bij.

Mooi avontuur

Ook niet voor bezoekers! Bij de entree krijgen ze een handige plattegrond met de verschillende gebieden en een activiteitenschema waarop staat wanneer er bijvoorbeeld weer een voederpresentatie is. Met deze hulpmiddelen beginnen ze aan een mooi avontuur.

Super spannend voor kinderen is de gloednieuwe expeditie Saimiri, een zinderende tocht door de Zuid-Amerikaanse jungle langs meer dan honderd doodshoofdaapjes. Deze aapjes zijn razendsnel en bewegen voortdurend om de kinderen heen. Misschien een beetje eng, maar wel de ideale mogelijkheid om de speciale opdracht te volbrengen, die ze van Apenheul krijgen.

Aapje zijn?

Zelf een aapje zijn? In de avontuurlijke Mekranoti trail klimmen en klauteren de jonge bezoekers naar hartenlust. In de Kinderspeeljungle komt de aap in jezelf ook naar boven. Terwijl de kinderen zich uitleven, genieten de apetrotse ouders van een heerlijk kopje koffie in Kiosk de Bushbaby.

In Apenheul slingert de bezoeker van de ene door de andere jungle. Slingerapen, gorilla's, orang oetans... Je weet niet waar je kijken moet. Het is in ieder geval zaak om de ogen goed de kost te geven. Het diepste mysterie van het Apeldoornse park ligt verscholen in de loslopende aapjes. Zij entertainen, springen en klauteren. Een uniek dagje uit in Apeldoorn; iets om apetrots op te zijn!

Foto 1. De slingeraapjes liggen op apegapen.
Foto 2. De ara in Apenheul heeft een grote woordenschat.
Foto 3. Volop vermaak met de speeltoestellen in de apenjungle.
In de Kinderspeeljungle komt de aap in jezelf naar boven

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:14:27 · Gepubliceerd: 2009-07-01 12:04:31 - 5888