1

Dichter naar het strand

Waddenveer Texel-Vlieland is spectaculair uitstapje op zich

Dagje uit op de Wadden Reportage door
Foto 1. Van Texel naar Vlieland met de boot en de Vliehors Expres. Foto: DagjeWeg.NL

31 augustus 2023 bijgewerkt: 1 september 2023 Toerisme Texel, Noord-Holland Een zeehond steekt zijn kop boven water. De zon schijnt en het water sparkelt rondom schip De Vriendschap. Achter ons wordt de vuurtoren van Texel steeds kleiner. Texelse vakantiegangers die een dagje op het autoluwe Vlieland willen fietsen, kunnen met De Vriendschap vanaf Texel oversteken naar Vlieland. Aan boord passen zestig mensen voor een korte, maar prachtige vaartocht. En aan de overkant wacht de Vliehors Expres voor een bijzondere tocht over de westelijke zandvlakte van Vlieland.

Koek en zopie

Met zestig passagiers is De Vriendschap vol. Een vriendelijke kapitein controleert de kaartjes en heet alle bezoekers hartelijk welkom aan boord. Vlak na vertrek gaat één van de twee bemanningsleden rond met verse koffie. Zijn koffie vindt gretig aftrek en passagiers zijn verwonderd over zijn evenwicht: in één hand houdt hij het dienblad met kopjes, suikerklontjes, koeken en kannen stevig vast, terwijl hij met zijn andere hand een koffiekan vasthoudt. Daarmee schenkt hij heel voorzichtig en zonder morsen de kopjes vol. "Dat 'ie mag smaken, mevrouw", zegt hij vriendelijk.

Foto 2. De vuurtoren van Texel wordt steeds kleiner. Foto: DagjeWeg.NL

Zeehond

Een zeehond steekt zijn kop boven water. "Guck mal!" roept een Duits meisje enthousiast. Net als haar vader de videocamera openklapt, duikt de zeehond weer onder. "Ahh...", verzucht het meisje. De zon schijnt uitbundig, maar aan boord van De Vriendschap is het heerlijk. Vlieland komt steeds dichterbij. Een enorm geel voertuig wacht de bezoekers op het Vlielandse strand op. Een jonge vrouw kijkt nerveus naar haar man: "Moeten we daar in?" Haar man glimt: "Ja, we mogen daar in!"

Foto 3. De Vliehors Expres staat al te wachten. Foto: DagjeWeg.NL

De Vliehors Expres

De Vriendschap meert na ongeveer twintig minuten aan op het strand van Vlieland. Via een lange, zelfgemaakte en tijdelijke steiger komt iedereen aan bij De Vliehors Expres; een grote tot bus omgebouwde vrachtwagen. Folkert, chauffeur van De Vliehors Expres, wacht tot iedereen een zitplaats heeft gevonden en begint dan met wat mededelingen. "Het kan nogal een ruige rit zijn, dus houd je goed vast. Als we straks bij het Posthuys aankomen, kunnen jullie daar bij mij een fiets huren." Hij waarschuwt de bezoekers met een grapje: "De luchtmacht schiet op alles wat boven het dak uitsteekt, dus ik raad u aan om uw hoofd niet door het traliedak te steken..."

Foto 4. Instappen in de Vliehors Expres. Foto: DagjeWeg.NL

Gedichten in het zand

De zelfgemaakte stijger en De Vriendschap worden langzaam maar zeker kleiner; de Vlierhors Expres zet de vaart er flink in. De jonge vrouw die net op de boot nog angstig naar de vrachtwagen keek, lijkt over haar angst heen. Terwijl haar man stijf op het bankje blijft zitten (zou hij juist bang geworden zijn?) staat zij met wapperende haren op de balustrade achter in de truck. Vanaf daar zie je overigens iets heel opmerkelijks. De vrachtwagen laat geen gewoon bandenspoor achter, maar een spoor van woorden. De achterwielen van het voertuig laten over de hele route woorden achter. Pas als de Vliehors Expres stilstaat kun je de tekst lezen. Het is een gedichtje:

Wat de diepste indruk maakt, wordt door water aangeraakt.
Door geen mens gestoord, neemt de zee het laatste woord.

Foto 5. Gedicht in zand. Foto: DagjeWeg.NL

Eindbestemming

Scheuren over het Vlielandse strand is heerlijk: de wind waait fijn en het uitzicht over zee is schitterend. Na een kwartier komt de Vliehors Expres aan bij het Posthuys, zijn eindbestemming. Terwijl de Texelse bezoekers in de rij gaan staan om hun fiets te huren, lopen anderen naar de bushalte of starten hun wandeltocht. Een dagje Vlieland ligt voor ons. Aan het eind van de middag vertrekt De Vliehors Expres weer. De Vriendschap ook. Terug naar Texel. De Vriendschap is veel meer dan vervoer tussen Texel en Vlieland: het is een geweldig uitstapje op zichzelf. Eén van de leukste uitstapjes op Texel en Vlieland zelfs.

Foto 6. Op de Vliehors Expres met achter ons het drenkelingenhuisje en Texel. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Tijdens de tocht zien we in de eindeloze zandvlakte van Vlieland tekenen van de militaire basis. Foto: DagjeWeg.NL

Veerdienst Texel-Vlieland

De veerdienst Texel- Vlieland is seizoensgebonden. Het seizoen begint eind april en eindigt eind september. In juli en augustus vaart De Vriendschap dagelijks. In het voor- en naseizoen vaart De Vriendschap op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag. Kom wel op tijd om een kaart te kopen. Op Texel kan dat bij De Noorman, adres: De Volharding 2A in De Cocksdorp. Of bestel online. Een dagretour kost € 37,50 voor volwassenen en € 30,00 voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar.

Foto 8. De vuurtoren van Texel. Foto: DagjeWeg.NL © Cris Heijkamp

Laatst gewijzigd: 2023-09-01 08:05:17 · Gepubliceerd: 2009-07-17 12:49:18 - 11800