Dichter naar het strand

Waddenveer Texel-Vlieland is spectaculair uitstapje op zich

De Vriendschap   Reportage door
Foto 1. Foto: DagjeWeg.NL.

14 augustus 2015 Toerisme Texel, Noord-Holland Een zeehond steekt zijn kop boven water. 'Guck mal!', roept een Duits meisje enthousiast. Net als haar vader de videocamera openklapt, duikt de zeehond weer onder. 'Ahh...', verzucht het meisje. De zon schijnt uitbundig vandaag, maar aan boord van De Vriendschap is het heerlijk. Met zestig passagiers is de boot vol. Vlieland komt steeds dichterbij. Een enorm geel voertuig wacht de bezoekers op het Vlielandse strand op. Een jonge vrouw kijkt nerveus naar haar man: 'moeten we daar in?'. Haar man glimt: 'ja, we mogen daar in!'.

Wie in het noorden van Texel naar de horizon tuurt, ziet Vlieland aan de andere kant al liggen. Texelse vakantieganngers die eens een dagje op het autoluwe Vlieland willen fietsen, kunnen twee keer per dag met een boot vanaf Texel oversteken naar Vlieland. 'De Vriendschap' heet deze veerboot. Aan boord kunnen zestig mensen.

Koek en zopie

Een vriendelijke kapitein controleert de kaartjes en heet alle bezoekers hartelijk welkom aan boord. Vlak na vertrek gaat één van de twee bemanningsleden rond met verse koffie. Zijn koffie vindt gretig aftrek en passagiers zijn verwonderd over zijn evenwicht: in één hand houdt hij het dienblad met kopjes, suikerklontjes, koeken en kannen stevig vast, terwijl hij met zijn andere hand een koffiekan vasthoudt. Daarmee schenkt hij heel voorzichtig en zonder morsen de kopjes vol. 'Dat 'ie mag smaken, mevrouw!', zegt hij vriendelijk.

Mooi weer

Als de zon schijnt is er niets lekkerders denkbaar dan aan boord van een boot te zijn. Hoewel de zon fel schijnt, brengt de zee een verkoelend windje. Binnen in het schip is er ook plaats, maar alle opvarenden blijven vandaag lekker buiten op het dek.
De Vriendschap meert na ongeveer twintig minuten aan op het strand van Vlieland. Via een lange zelfgemaakte steiger komt iedereen aan bij De Vliehorsexpres; een grote tot bus omgebouwde vrachtwagen. Folkert, chauffeur van De Vliehorsexpres, wacht tot iedereen een zitplaats heeft gevonden en begint dan met wat mededelingen: "het kan nogal een ruige rit zijn, dus houd je goed vast. Als we straks bij het Posthuys aankomen, kunnen jullie daar bij mij een fiets huren." Hij waarschuwt de bezoekers met een grapje: 'De luchtmacht schiet op alles wat boven het dak uitsteekt, dus ik raad u aan om uw hoofd niet door het traliedak te steken...'

Gedichten in het zand

De zelfgemaakte stijger en De Vriendschap worden langzaam maar zeker kleiner; de Vlierhors Expres zet de vaart er flink in. De jonge vrouw die net op de boot nog angstig naar de vrachtwagen keek, lijkt over haar angst heen. Terwijl haar man stijf op het bankje blijft zitten (zou hij juist bang geworden zijn?), staat zij met wapperende haren op de balustrade achterin de truck. Vanaf daar zie je overigens iets heel opmerkelijks. De vrachtwagen laat geen gewoon bandenspoor achter, maar een spoor van woorden. De achterwielen van het voertuig laten over de hele route woorden achter. Pas als de Vliehors Expres stilstaat kun je de tekst lezen. Het is een gedichtje:

Volg nu voor heel even de woorden langs de waterlijn.
Laat hier je grootste zorgen slechts natte voeten zijn.

Eindbestemming

Scheuren over het Vlielandse strand is heerlijk: de wind waait fijn en het uitzicht over zee is schitterend. Na een kwartier komt de Vliehors Expres aan bij het Posthuys, zijn eindbestemming.
Terwijl de Texelse bezoekers in de rij gaan staan om hun fiets te huren, staat er al weer een groepje Vlielandse gasten klaar; zij gaan lekker een dagje naar Texel. De Vliehors Expres vertrekt straks weer. De Vriendschap ook. En later vandaag nog een keer. Waddenveer De Vriendschap is veel meer dan 'vervoer tussen Texel en Vlieland': het is een geweldig uitstapje op zichzelf. Eén van de leukste uitstapjes op Texel en Vlieland zelfs.

De veerdienst Texel- Vlieland is seizoensgebonden. Het seizoen begint eind april en eindigt eind september. In juli en augustus vaart De Vriendschap dagelijks meerdere keren. In het voor- en naseizoen vaart De Vriendschap op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag. Kom wel op tijd om een kaart te kopen. Op Texel kan dat bij 'De Noorman', De Volharding 2A in De Cocksdorp. Betalen met PIN is daar niet mogelijk. Op Vlieland kunnen kaarten worden gekocht bij het Zeepaardje in de Dorpstraat 138. Pinnen is daar wel mogelijk.
Een dagretour kost € 22,50 voor volwassenen en € 13,00 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar.
Foto 2. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-05-22 11:58:01 · Gepubliceerd: 2009-07-17 12:49:18 - 11272