Vanavond veel vallende sterren

Nieuws door

archief oud artikel 12 augustus 2009 Ede, Gelderland Ga vanavond op zoek naar een heldere hemel. Met een beetje geluk ziet u tientallen vallende sterren per uur.

Natuurlijk zijn het geen echte vallende sterren, maar meteoren. Eens in de 130 jaar raast de komeet Swift-Tuttle langs de zon. Daarbij laat hij heel veel stofdeeltjes achter. Ieder jaar in augustus botst de aarde tegen deze stofdeeltjes op. Doordat de stofdeeltjes tegen de atmosfeer botsen, verbranden ze en zien waarnemers op aarde ze als vallende sterren.

Van 12 augustus op 13 augustus zijn de Perseïden de hele nacht te zien. Natuurlijk zijn er jaarlijks meer mooie meteorenregens, maar de zwerm van de komende nacht is door de milde nachttemperatuur voor iedereen leuk. Nodig een groep kennissen uit en geniet in een slaapzak van de fonkelende nachthemel.

Waar komt een vallende ster vandaan?

Waar moet je kijken?

De Perseïden heten zo omdat de vallende sterren oorspronkelijk uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Van daaruit schieten ze naar diverse andere sterrenbeelden. Waar moet je kijken? Eigenlijk is er één tip: recht naar boven. Perseus bevindt zich dicht bij het zenit: het hoogste punt aan de hemel. Daarnaast is het zenit het meest donkere punt aan de hemel, waardoor je daar dus de meeste meteoren ziet.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-08-12 10:52:03 - 1387

Dit past bij 'Vanavond veel vallende sterren'