1

Leer gieren en brullen bij de lachworkshop

"Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd"

Lachworkshop Amsterdam Reportage door

27 augustus 2009 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Amsterdam, Noord-Holland De hysterische lach van Joki schalt door de Amsterdamse Oude Brugsteeg. Een handjevol toeristen kijken verschrikt omhoog en scannen de omgeving met hun ogen. 'Waar komt dat enorm overdreven gelach vandaan?', zie je ze denken. Op de tweede verdieping van Café Heffer geeft lachgoeroe Joki een lachworkshop. Joki's schaterlach wordt bijgevallen door de bevrijdende lach van haar 'lachtherapie'-groep. Het wordt zo te zien een bijzonder personeelsuitje!

'Lachtherapie'

Met een rode kroeskop stapt Joki op de collega’s af. "Jullie komen zeker voor de workshop paaldansen op accordeonmuziek", zegt ze zonder omhaal. De vrouwen uit de groep kijken vertwijfeld of ze deze ‘lachtherapie’ wel leuk gaan vinden. Maar na een paar minuten heeft Joki iedereen voor haar gewonnen met haar Amsterdamse accent.

Ontdek je pretgebied

"Zet die benen uit elkaar en draaien met die heupen!", kraait Joki van plezier. Iedereen moet zijn ogen dicht doen en de kleur van hun 'pretgebied' voor zich zien. Als Joki even niet kijkt worden er veelzeggende blikken tussen de collega’s gewisseld. "Waar zijn we nu in terecht gekomen", lijken ze te communiceren. "En daar gaan we, allemaal meedoen want het is een wurikshop. Gooi het geluid eruit", moedigt Joki haar groep aan. Iedereen begint te schreeuwen alsof z'n leven ervan afhangt. Het geluid weerkaatst tussen de gebouwen.

Harige Harrie en zijn bende

De man in het personeelsgezeldschap heeft al de bijnaam Harige Harrie gekregen en Mevrouw van de Receptie heeft ook geen eigen naam meer. "Heb je die stem altijd?", vraagt Joki aan Harige Harrie. Maar voor hij serieus antwoord kan geven, gaat ze verder met: "Daar kan je geld mee verdienen". De collega's gillen het uit. Hoe vaak komt het nou voor dat je een gekke vrouw in je midden hebt die van haar hart geen moordkuil maakt? Nou? Niet vaak.

Diepere boodschap

Joki krijgt de mensen zover dat ze de meest gekke dingen gaan doen. Maar het is niet leuk om alles te verklappen. Het gaat in ieder geval van elkaar masseren tot het uitbrullen van het lachen. Maar onder al die grappenmakerij zit toch echt wel een diepere boodschap. Joki vindt het belangrijk dat de groep die ze begeleidt dichter tot elkaar komt. "Je kan de verandering in mensen niet meten aan hoeveel ze gelachen hebben tijdens een workshop", zegt ze serieus. Daarom eindigt ze de 'groepstherapie' met het cliché 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!'.

De lachworkshop is geschikt voor een personeelsfeestje, vrijgezellenfeestje of een leuke vriendinnendag. De workshop kost € 24,- per persoon. Als het goed weer is wordt de lachworkshop in het park gegeven. Neem contact op per e-mail, telefoon (020-6832592) of ga direct naar de website van Amsterdam Excursies.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:08:55 · Gepubliceerd: 2009-08-26 14:26:09 - 4225