'Bloedkunst' op Incubate 2009

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Kunstenaar Hermann Nitsch schildert met varkensbloed en ingewanden

18 september 2009 Tilburg, Noord-Brabant De Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch schildert zaterdag bloederige horrortaferelen op het Tilburgse cultuurfestival Incubate. Hij gebruikt hiervoor bloed en ingewanden van een dood varken. Het omstreden optreden wordt gegeven in het Zwijsenpand aan de Gasthuisring.

In eerste instantie zou 'de slager van Prinzendorf' zijn performance houden in het voormalige clarissenklooster in Tilburg. De ophef over de keus voor deze locatie was groot. Onder andere de eigenaar van de kapel bij het klooster trok zich terug, omdat het lugubere ritueel de waardigheid van de kapel aantastte. De organisatie van het alternatieve festival besloot daarom een andere locatie te zoeken.

Het Zwijsenpand is nu decor voor de 'bloedkunst' van Nitsch. De 71-jarige kunstenaar wisselt het bloederige optreden af met orgelspel, muziek en dans.

Het alternatieve cultuurfestival Incubate duurt nog tot en met 20 september.
Herman Nitsch is omstreden doordat hij in zijn optredens theater, muziek en schilderkunst vermengt met oude offerrituelen. Met zijn barbaarse optredens wil hij bezoekers maximaal prikkelen. Aan zijn bloederige Aktionen, zoals zijn kunstwerken genoemd worden, heeft hij onder meer de volgende bijnamen over gehouden: de goeroe van het geronnen bloed, de bloedprofessor en de slager van Prinzendorf. Op zijn eigen website staan veel foto's van zijn schokkende werk.

Kijk ook bij...

3 reacties:

Laatst gewijzigd: 2014-08-26 10:07:46 · Gepubliceerd: 2009-09-18 09:37:24 - 2994