Orang-oetanexodus in Artis

Apen fokken in betere oorden

Bezoek Artis in Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 21 september 2009 Amsterdam, Noord-Holland De Amsterdamse dierentuin Artis neemt binnenkort afscheid van zijn orang-oetanfamilie. Het verblijf van de apen voldoet niet meer aan de eisen rond dierenwelzijn. Vrouwtje Mota (42) verhuist naar de dierentuin van Wenen. Dochters Surya (6) en Kedua (26) naar de dierentuin van Madrid.

In hun nieuwe verblijven krijgen de orang-oetans ruim de tijd om te wennen aan deze vreemde leefomgeving. Ze krijgen hulp van de Artisverzorgers, die hun collega-verzorgers in Madrid en Wenen gaan voorlichten over de behoeften en gedragskenmerken van de dieren. Als ze eenmaal gewend zijn, moeten ze voor nakomelingen zorgen. Hiervoor is een speciaal Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP) opgezet.

Voor de orang-oetanliefhebbers is het misschien even slikken. Toch speelt de aap nog steeds een belangrijke rol in de toekomstplannen van Artis. Als de tijd rijp is zal het dierenverblijf, waar nu het parkeerterrein is, weer vol van apenstreken zijn.

Laatst gewijzigd: 2012-12-12 15:26:44 · Gepubliceerd: 21 september 2009 - 354

Activiteiten ARTIS

Binnen enkele weken te bezoeken

Aardbewoners Festival


Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Tijdens dit festival is er, voor jong én oud, van alles te doen om weer in verbinding te komen met natuur...