1

Opwarming van de aarde treft Nederland niet

KNMI meet jarenlang te hoge temperaturen

Nieuws door

archief oud artikel 24 september 2009 De Bilt, Utrecht KNMI heeft ons voor het lapje gehouden. We hebben helemaal niet zulke hete zomers gehad als altijd werd beweerd. Het weerinstituut heeft in De Bilt jarenlang foute temperaturen gemeten door de verkeerde opstelling van een thermometer.

De temperatuurmeter in De Bilt stond te dicht bij een rij bomen. Daardoor werd gemiddeld een halve graad te hoog gemeten. Dit heeft ertoe geleid dat dat het KNMI jarenlang meer officiële zomerse en tropische dagen heeft uitgeroepen dan er in werkelijkheid waren. Nadat de fout ontdekt is, is de thermometer naar een open plek op het meetveld verhuisd. Hierdoor zakte de gemiddelde temperatuur met een halve graad.

Minder tropische dagen

De thermometer in de Bilt is de officiële graadmeter voor het vaststellen van hittegolven en zomerse dagen. Als deze zomer de thermometer nog niet verplaatst was, zouden we vijf zomerse dagen en twee tropische dagen extra hebben gehad.

Dichter bij elkaar

Concurrent Meteo Consult heeft het KNMI vaak gewaarschuwd. Zij vertrouwde de metingen niet, omdat het in De Bilt altijd een stuk warmer was dan in het zestien kilometer verderop gelegen Cabauw. Daar staat ook een KNMI-thermometer, maar die metingen vielen altijd een stuk lager uit. Deze zomer ontdekten de meteorologen van Meteo Consult dat de metingen in deze plaatsen ineens veel dichter bij elkaar lagen. Bij navraag bleek dat de thermometer inderdaad was verplaatst.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 september 2009 - 291

Dit past bij 'Opwarming van de aarde treft Nederland niet'