1

Hollandse Waterlinie wordt rijksmonument

Grootste monument ooit in Nederland

Nieuws door

archief oud artikel 28 september 2009 Utrecht, Utrecht Nederland krijgt er een nieuw rijksmonument bij. De Hollandse Waterlinie - 46 forten, vijf vestingsteden, honderden bunkers, sluizen en duiken - wordt het grootste monument in Nederland.

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte dit gisteren bekend. Het is niet opmerkelijk dat een groot verschijnsel als de Hollandse Waterlinie tot monument wordt uitgeroepen. In de Modernisering Monumentenzorg (MoMo) staat dat het niet alleen mogelijk is om het monument, maar ook om de omgeving te beschermen. De landschappen, kanalen en dijken om een monument kunnen daarmee dus ook cultuurhistorisch waardevol worden.

De Hollandse Waterlinie was een militaire verdedigingslinie. Deze strekte zich uit van de voormalige Zuiderzee (nu Flevoland/IJsselmeer) tot aan de Biesbosch. De zone was ongeveer 85 kilometer lang en drie tot vijf kilometer breed. De Hollandse Waterlinie gebruikte het water als verdedigingswapen. Door een fantastisch systeem van sluizen, kanalen en waterwegen, kon het gebied binnen drie weken onder water worden gezet. Het bodempje water (40 cm) was genoeg om het vijandelijke troepen een stuk moeilijker te maken. In totaal is het gebied drie keer (deels) onder water gezet: in 1870 (Frans-Duitse oorlog), in 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog) en in 1939-1940 (Tweede Wereldoorlog).

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 september 2009 - 316

Dit past bij 'Hollandse Waterlinie wordt rijksmonument'