Op stap in jonge en oude provincies

Ravotten tussen de bladeren |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Flevoland en Utrecht lijnrecht tegenover elkaar

12 oktober 2009 Flevoland is de Benjamin tussen de rest van zijn provinciebroertjes, maar ook hier is in de herfstvakantie van alles te doen. Zijn provinciebuurman Utrecht is al een stuk ouder en is de stabiele factor in de uitagenda. Reden genoeg dus om eens een rondje te maken in het midden van het land.

Flevoland

Walibi World

Walibi World Spanning en sensatie in de Goliath

Flevoland is sinds 1985 officieel de twaalfde Nederlandse provincie. Maar hoewel de provincie nog maar 24 jaren jong is, heeft hij zichzelf al hoog op de toeristische kaart gezet. Grote publiekstrekker is al jaren het pretpark Walibi World. Met spectaculaire attracties als de 46 meter hoge achtbaan Goliath en de Space Shot, die je lanceert met een snelheid van 85 km per uur, is dit een park van de grote extremen. Er zijn ook rustigere attracties voor de kleintjes. Hiermee is dit een park waar jong en oud de dag van zijn leven beleeft.

Schokland

Museum Schokland Ontdek het leven van de Schoklanders.

Tot 1932 lag Schokland als eiland in de Zuiderzee, na de voltooiing van de Afsluitdijk in het IJsselmeer. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het deel uit van het vasteland. Wilt u de geschiedenis van het eiland zelf ervaren? Breng dan een bezoekje aan Museum Schokland. Het museum laat het ontstaan van het eiland zien, de drooglegging van de Noordoostpolder geeft en het leven van de Schokkerbevolking. Schokland staat ook als werelderfgoed op de lijst van Unesco en is een lust voor het oog.

Lelystad

Fokker S11In de lucht met een historische vlucht.

Wilt u Flevoland op een originele en spectaculaire manier ontdekken? Met de historische rondvluchten van Experience Gifts vliegt u terug in de tijd. Met twee nostalgische toestellen zweeft u over het IJsselmeer en ontdekt u Flevoland als nooit tevoren. In het watervliegtuig de Catalina zit u comfortabel, maar heeft u een sterke maag? Dan is de Fokker S.11 echt een toestel voor u. Dus houdt u van actie of wilt u optimaal genieten van de mooiste plekjes? Stap dan aan boord en maak een historische rondvlucht.

Luttelgeest

Vlinder ValleiFladderen en vliegen in de Vlinder Vallei.

Heeft u het liever wat rustiger en wilt u genieten van het prachtige natuurschoon dat Flevoland te bieden heeft? Dan is een bezoekje aan de Vlinder Vallei echt iets voor u. De vlinders vliegen u hier letterlijk om de oren. Een pad leidt u langs de 55 verschillende soorten vlinders en u vindt hier de mooiste en meest kleurrijke soorten, zoals de Blauwe Morpho. Ontspannen en genieten, dat is wat de Vlinder Vallei u te bieden heeft.

Almere

Survival AlmereLekker actief bezig zijn bij SEC Survival.

Bent u een echte sportieveling? Klim dan eens in de touwen bij SEC Survival in Almere. Klauteren over junglebruggen, kruipen door camotunnels, boogschieten en kratstapelen: het kan hier allemaal. Het survivalpark is gelegen in het natuurgebied Boswachterij Almeerderhout en deze sfeervolle omgeving geeft de dag  een extra pluspuntje. Snuif de Flevolandse buitenlucht op en wordt heerlijk vies van de modder. De wasmachine draait toch wel.

Utrecht

Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse HeuvelrugOntspannen en genieten van de Utrechtse natuur.

Waar kun je de herfst nou beter ervaren dan in het prachtige natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug? Met vele landhuizen, kastelen, schaapskooien en beschermde dorpsgezichten is er voor de natuur- en cultuurliefhebber van alles te beleven in dit Nationaal Park. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, in de uiterwaarden en het bos. Snuif de boslucht op en geniet van de Utrechtse natuur.

Rietveld Schröderhuis

Rietveld HuisOok de kunstliefhebbers komen in Utrecht aan hun trekken.

Ook Utrecht is de trotse eigenaar van een werelderfgoed op de lijst van Unesco, het Rietveld Schröderhuis. Dit huis is bekend door de typische stijlkleuren rood, blauw en geel, gecombineerd met wit, grijs en zwart. Maar ook de hoekige vormen en de rechte lijnen zijn kenmerkend voor het huis. In 1924 is het Rietveld Schröder Huis gebouwd door Gerrit Rietveld voor Truus Schröder. Loop Utrecht niet voorbij, zonder even binnen te lopen in het Rietveldhuis.

Amersfoort

Steppen AmersfoortMet steppen wordt een stedentrip actief.

Een rondje lopen door de binnenstad van Amersfoort is leuk, maar gaat zo langzaam. Fietsen is verboden, dus wat blijft over? Stap op je step en race door de kleine straatjes. Ed Weynand, eigenaar van het stepverhuurbedrijf Dogatti in Amersfoort, zegt: “Met een step ga je aardig snel, waardoor je veel kunt zien, maar ga je tegelijkertijd ook rustig genoeg om er van te genieten”. Een informatiefolder wijst de weg en vertelt bij elk onderdeel van de route iets over de omgeving. 

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum UtrechtKilometers spoor glijden onder je door.

Vanuit treinstation Utrecht Centraal razen hypermoderne geel-blauwe rupsen door naar hun volgende stopstation. Maar waar is dat ooit begonnen? En hoe zagen de treinen er vroeger uit? Het antwoord op al uw vragen vindt u in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het museum bestaat uit vier werelden: De Grote Ontdekking, Droomreizen, Stalen Monsters en De Werkplaats. Deze werelden vertellen elk hun deel over het ontstaan van de trein. Kedeng, kedeng, toettoet!

Rhenen

Ouwehands DierenparkVecht met de beren en knuffel met de aapjes.

Ook voor de kleintjes is er in de provincie Utrecht van alles te beleven. In Ouwehands Dierenpark leven bijzondere diersoorten in ruime en natuurlijke verblijven. Ontmoet de zeldzame witte tijgers en witte leeuwen, sta neus aan neus met onze ijsberen en loop door het unieke Berenbos waar bruine beren en wolven samen leven. Dieren hebben een unieke uitwerking op kinderen en een dagje dierentuin staat garant voor urenlang plezier.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-04-18 09:34:43 · Gepubliceerd: 2009-10-06 14:23:27 - 6112