Oktober Kennismaand!

Oktober Kennismaand |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ga je mee op ontdekkingstocht in de herfstvakantie?

28 september 2011 Cultuur In oktober vallen de blaadjes van de bomen, en gaat de klok weer een uur achteruit, maar wist je dat oktober ook de Oktober Kennismaand is? Dit jaar is het thema van de kennismaand 'Actie Reactie'. Het sluit aan bij het Internationaal Jaar van de Chemie.

De hele maand kun je een (meestal gratis) kijkje nemen in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. Denk hierbij onder meer aan proefjes, workshops, rondleidingen, excursies, lezingen, debatten en experimenten. Als je na deze maand wetenschap en technologie nog saai vindt?

Science Center NEMO

1 oktober tot en met 2 oktober 2011
Vier de Oktober Kennismaand het eerste weekend in Science Center NEMO, tijdens het Scientific Festival. Speel het internet bordspel en gebruik social media als spelkaart, dans mee in een videoclip en leer hoe je een computer bestuurt zonder handen. Maak ook een praatje met Puck, het twaalfjarig jongetje die al vanaf zijn zevende programmeert en al een aantal Iphone Apps heeft gemaakt! Op 8 oktober is er in Nemo weer een Night of The Nerds!

Museon

4 oktober 2011
Wat voor rechten hebben dieren? Tegenwoordig is er de Partij voor de Dieren, vroeger werden dieren veel minder goed beschermd. In de middeleeuwen kregen dieren soms zelfs dezelfde straffen als mensen, zoals ophanging, de brandstapel, vierendeling, enzovoort. Hoe zit het tegenwoordig met de rechten van de dieren? Doe mee met het debat op 4 oktober in het Museon in Den Haag.

SpaceExpo

9 oktober 2011
Het technisch hart van de Europese ruimtevaart-organisatie ESA vind je bij ESTEC in Noordwijk. Zaterdag 9 oktober zijn er gratis rondleidingen vanaf Space Expo. Tijdens de rondleiding van anderhalf uur nemen bezoekers een kijkje in het testcentrum, krijgen ze een 3D-rondleiding in het testcentrum en ook mogen ze even gluren in het Telerobotiek laboratorium. De minimumleeftijd voor de rondleiding is negen jaar.

Speelgoedmuseum Deventer

Woensdag en zaterdag in oktober Wat was er eigenlijk voor de televisie? Ontdek het in het Speelgoedmuseum in Deventer. In een verduisterde zaal wekt het zwakke licht van de toverlantaarn beschilderde glasplaatjes tot leven. De toverlantaarn laat bekende sprookjes zien als Vrouw Holle, Doornroosje of Assepoester. Dat is weer eens wat anders dan onderuit gezakt voor de televisie hangen.

Spoorwegmuseum

22 oktober tot en met 23 oktober 2011
Hoe zorgen de spoorwegen ervoor dat het spoor veilig blijft en wat gebeurt er bij een spoorongeval? Wat doe je met een ontspoorde trein? En hoe worden de rails gecontroleerd of gerepareerd? Alles ontdek je tijdens het calamiteitenweekend op 22 oktober en 23 oktober 2011 in het Spoorwegmuseum. Er zijn allerlei treinen te zien die bij een reparatie worden ingezet.

Natuurmuseum Fryslân

15 oktober tot en met 30 oktober 2011
In de herfstvakantie wordt het Natuurmuseum Fryslan omgetoverd tot Eet-en-Weet Huis . Alles rondom het thema 'Voedsel' is hier te zien. In het atrium staat een enorme tafel en in de hoeken van de binnenplaats zijn vier verschillende soorten eten te zien. Het verbouwen van voedsel op het land, het verwerken ervan in de fabriek, de verkoop via de winkel en de bereiding in de keuken thuis of in een restaurant. Al trek gekregen?

Diergaarde Blijdorp

15 oktober tot en met 30 oktober 2011
Met veel dieren gaat het niet zo goed in de natuur. Kom daarom in de herfstvakantie naar het natuurbehoudsfestival ZOO Wild in Diergaarde Bijdorp! Hier is te zien wat Diergaarde Blijdorp allemaal doet om bedreigde diersoorten te laten bestaan. Speciale rondleidingen, verzorgerspraatjes, theateroptredens, duurzaam knutselen, dierenyoga, fotografieworkshops, schminken en meer: dat is te doen in Diergaarde Blijdorp!

Spelerij-Uitvinderij

15 oktober tot en met 30 oktober 2011
In de Spelerij-Uitvinderij in Dieren experimenteren bezoekers met licht. Speciale spiegeleffecten, schrijven met zand, projectie, schaduwen en silhouetten: het lijkt wel toveren! Laat zelf ook zien wat je kunt in het theater met het schimmenspel. Wie durft het aan? In de Uitvinderij kun je nog veel meer mooie dingen maken, zoals plastic buigen, figuurzagen en piepschuim snijden.

Nog veel meer leuke uitjes voor de herfstvakantie vind je op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-10-31 12:09:53 · Gepubliceerd: 2009-10-07 12:04:44 - 2273