Een muisstille dierentuin in Natuurmuseum Brabant

 deel via WhatsApp | Reportage door

Duik onder in de indrukwekkende dierenwereld

22 oktober 2009 Tilburg, Gelderland Spannend, leerzaam, maar toch ook wel een beetje luguber. Want waar je in een dierentuin oordopjes nodig hebt voor het gekakel van de beestenboel hoor je in Natuurmuseum Brabant enkel het geluid van joelende kinderen. En toch staat het museum vol met honderden dieren. Van katten en honden tot leeuwen en beren. Het verschil met een gewone dierentuin: deze dieren zijn opgezet.

Een jong meisje giechelt bij het zien van een foto van een blote man. Ze kijkt om het hoekje en daar staat een blote vrouw. Dit is het begin van de tentoonstelling 'De reis'. En bij elke levensreis hoort een ontstaansgeschiedenis. Om het verschil tussen mannen en vrouwen goed te laten zien is de hele bevolking van Ark van Noach naar Tilburg gekomen. Mannetjes en vrouwtjes staan netjes naast elkaar en dan zie je pas hoe groot de verschillen ook in de dierenwereld zijn. De mannetjesgoudfazant bijvoorbeeld heeft een prachtige kleurrijke verentooi, terwijl het vrouwtje gehuld in onopvallend bruin door het leven gaat

Speurtocht

Een groepje kinderen rent naar een reusachtige beer toe. Zijn kaken staan wijd open en als hij nog leefde, had hij hard geschreeuwd. De kinderen zijn bezig met een speurtocht. “Vlakbij de grote beer zie je de kop van het grootste zoogdier dat in Nederland leeft, roept de juf.” Na flink wat geren en geschreeuw kijken de kinderen omhoog en zien ze de kop van een mannetjeshert aan de muur hangen. “Oooh”, hoor je het groepje vol verbazing fluisteren.

'De reis' is een indrukwekkende vaste tentoonstelling van het leven naar de dood. Met een echte trein reis je door de verschillende levensfases. In een jagerstoren kun je met een verrekijker op zoek gaan naar het voedsel van bijvoorbeeld de ijsbeer of de mierenleeuw. En met een geluidenspel moet je verschillende soorten gefluit bij de juiste vogel zien te plaatsen. Ook kan je op een fiets meereizen met de dieren die niet op één plek blijven en ontdek je waarom een kat altijd op zijn pootjes terecht komt.

Rustig

Voor kinderen is in het Natuurmuseum genoeg te zien en te beleven. "Sommige ouderen vinden al die knopjes en spelletjes teveel gedoe", vertelt communicatiemedewerker Suzanne Visser. "Een wat rustigere tentoonstelling is 'Brabant in de Ban van Buiten'. Hier beleef je de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Brabantse natuur." In het midden van de zaal staat bijvoorbeeld het stadskabinet. Hier praten planten en dieren over hoe zij overleven in de Brabantse steden. De brandnetel vertelt dat hij heel blij is met de honden die met hun baasje een plasje gaan doen. "Daar kan ik weer heerlijk van groeien!", vertelt de brandnetel.

In het Natuurmuseum ontdek je de geheimen van de dieren, maar kan je ook genieten van de prachtige collectie opgezette dieren. Dat is misschien eerst even wennen, maar waar zie je nou nog meer een parend leeuwenstel op een halve meter afstand? Kraaien vliegen om je hoofd en een hond schuurt langs je been. Zelfs op de toiletten gaat ontkom je niet aan de dierenwereld. Op de tegels hangen teksten als: 'een nijlpaard trekt met zijn poep strepen om aan te geven waar hij woont'. 'En wist je dat een konijn zijn keutels gebruikt als dessert?'. Eet smakelijk.

Foto 1. Parende leeuwen op een halve meter afstand!
Foto's Natuurmuseum Brabant
Foto 2. Ontdek de mysterieuze dierenwereld.
Foto 3. Ga op jacht met de cheetah.
Veel dieren blijven niet op één plek.
Brabant heeft een indrukwekkende natuur.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:05:50 · Gepubliceerd: 2009-10-22 15:05:43

Kijk ook bij...