1

Segwayen over de kasseien

Unieke Segway Tour in Brugge

Segway Tours Brugge Reportage door

29 oktober 2009 bijgewerkt: 13 juli 2023 Brugge, West-Vlaanderen Zoef, zoef, zoef... Een aantal Bruggenaren kijkt verdwaasd opzij. Links en rechts worden ze gepasseerd door zeven voertuigen, die bijzonder makkelijk over de kasseien zweven. Het zijn de Segways van Segway Tours Brugge, waarmee toeristen op een unieke manier de historische stad verkennen. Vijf minuten later hobbelt een paardenkoetsje voorbij. En niemand die het opmerkt.

This text will be replaced


De geruisloze Segways komen tot stilstand voor een oude reiswinkel aan de Sint-Jakobsstraat. De winkel is in maart 2009 omgetoverd tot het Segway-centrum van Brugge en toeristen weten het goed te vinden. De Segways in de etalage maken zo nieuwsgierig, dat iedereen wel even om het hoekje kijkt. Charles, Arend, of Geert is er vervolgens als de kippen bij om deze nieuwsgierigheid om te zetten in werkelijkheid. "Want zodra ze op de Segway staan, zijn ze verkocht", weet Geert, die naast instructeur ook gids is.

Segway Tours Brugge is de eerste Segway-onderneming in Brugge en één van de weinige aanbieders in Vlaanderen. Het bedrijfje wordt gerund door twee gezellige Hollanders, Charles en Arend. Samen hebben ze ongeveer twintig Segways, die zeven dagen per week te huur zijn voor verschillende tours.

Advies

Met veel geduld maakt Geert een jongedame met het bijzondere vervoersmiddel vertrouwd. Ze staat wat onwennig op de Segway en weet niet goed hoe ze met haar lichaam moet reageren op het automatische ballanssysteem. "Blijf rechtop staan en kijk in mijn ogen", helpt Geert haar. En zijn kalme advies werkt! Na vijf minuten stuurt ze soepel door de winkel en moeten haar vrienden haar met man en macht van de Segway aftrekken.

Na de duidelijke instructies begint de tour. Gids Geert gaat voorop en achter hem volgt een lang lint van Segways. De groep is danzkij de felgele veiligheidshesjes goed herkenbaar, maar dat biedt geen garantie voor een schadevrije tocht. "Blijf weg van de stoeprand", waarschuwt Geert zijn volgers. Ook bij elk kruispunt kijkt hij of de kust veilig is.

De tour van een uur slingert door de mooie straatjes van Brugge en passeert de toeristische hoogtepunten van de stad. Dikwijls stopt Geert en vertelt hij leuke weetjes. De vraag is echter hoeveel de Segway-rijders van zijn verhaal onthouden. Het merendeel lijkt slechts oog te hebben voor het apparaat waar hun voeten op staan. En zo vreemd is dat niet.

Ballans

Wie de eerste keer met een Segway rijdt, moet zich namelijk helemaal concentreren op de besturing. Het is een kunst om ervan af te vallen, maar als beginner heeft u dat nog niet door. U bent te druk met het in balans houden van uw lichaam, terwijl de Segway juist voor dat evenwicht zorgt. Staat u rechtop, dan is de Segway in balans en staat hij stil. Als u naar voren leunt, is het apparaat uit balans en rijdt u vooruit. Wilt u vervolgens stoppen, dan leunt u achterover, waardoor de Segway afremt.

Een paar waaghalzen in de groep denkt dat ze de Segway onder controle hebben en vragen Geert of ze wat snelheid mogen maken. Dat kunnen ze vergeten. "Daar hebben jullie wel een paar tours voor nodig", vertelt Geert de snelheidsduivels lachend. Een persoon die het toch in zijn hoofd haalt, komt met de schrik vrij. Midden op de Grote Markt krijgt hij de Segway maar net tot stilstand. Als hij gevallen was, zouden de beelden de hele wereld zijn over gegaan.

De Grote Markt betekent ook het eindpunt van de Segway-tour door Brugge. Na de groepsfoto rijdt de groep weer terug naar de Sint-Jakobsstraat. De Segways zoeven nog één keer over de hobbelige kasseien, voorbij het ouderwetse paardenkoetsje en langs de verdwaasde Bruggenaren. Nog even en de Segways zijn niet meer uit het straatbeeld van Brugge weg te denken.

Wat is een Segway?

De Segway is het eerste elektrisch aangedreven zelfbalancerende personenvervoermiddel ter wereld. De Segway stelt u in staat om op een snelle en directe manier voort te bewegen. De technologie in een Segway bootst het menselijk evenwichtsmechanisme na en corrigeert op het moment dat het evenwicht wordt verstoord. Dit heet dynamische stabilisatie. Wanneer de bestuurder naar voren leunt, verstoort hij het evenwicht van de machine. Het zwaartepunt komt voor de machine te liggen en de machine zal het verstoorde evenwicht willen herstellen door de wielen onder het nieuwe zwaartepunt te rijden. De Segway begint dus naar voren te rijden. Hetzelfde gebeurt als de bestuurder naar achter leunt. Op deze manier remt de machine en rijdt de machine ook achteruit.

Bron: segway.nl
Foto 1. Nog even en de Segway is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Brugge. Foto's, Johannes Baas.
Foto 2. Het Segway-centrum van Brugge aan de Sint-Jakobsstraat 44.
Foto 3. Instructeur en gids Geert maakt geïnteresseerden warm voor de Segway.
Foto 4. Het merendeel van de Segway-rijders heeft slechts oog voor het apparaat onze zijn voeten.
Foto 5. Sta je rechtop, dan is de Segway in balans en staat hij stil.
Foto 6. Met de Segways van Segway Tours Brugge verkent men het historisch centrum op een unieke manier.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:43:43 · Gepubliceerd: 2009-10-29 12:36:06 - 6142