1

Ringnevel: een kijkje in de toekomst?

Nieuwe foto van Calar Alto observatorium

Nieuws door

archief oud artikel 4 november 2009 Het Calar Alto observatorium heeft een foto vrijgegeven van de Ringnevel, een planetaire nevel waarvan de buitenste gaslagen bij de witte dwerg wegdrijven.

Natuurlijk zijn er al een heleboel foto's van de Ringnevel gemaakt, maar de nieuwe foto van het Calar Alto observatorium is zeer zorgvuldig in elkaar gezet en combineert het visuele spectrum met het bijna-infrarode spectrum. Hierdoor ontstaat er een compleet beeld van wat er in de omgeving van de Ringnevel gebeurt.

In de Ringnevel bevindt zich een witte dwerg. Duizenden jaren geleden was deze oude ster zo instabiel, dat zij haar buitenste gaslagen verloor. Deze gaslagen drijven nu al duizenden jaren bij de ster vandaan. Midden in de nevel is een klein wit bolletje te zien: een witte dwerg. Een witte dwerg is de oude kern van een ster, die alleen achterblijft in het midden van een planetaire nevel.

In de toekomst dijt de planetaire nevel verder uit. Hierdoor wordt de ringvormige structuur steeds groter, maar ook lichtzwakker. Ooit zien we geen nevel meer: alleen de witte dwerg in het centrum. En ook die zal de komende jaren langzaam uitdoven, zodat er niets meer zichtbaar is.

Meer weten over de wonderlijke wereld van de sterren? Kom dan eens langs in het Eise Eisinga Planetarium in Friesland.
Wetenschappers menen dat onze zon ook ooit zal eindigen als witte dwerg. Gelukkig ligt deze dramatische gebeurtenis nog vier miljard jaar in de toekomst.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 november 2009 - 265

Dit past bij 'Ringnevel: een kijkje in de toekomst?'