Kunstige mode bij The Art Of Fashion

Museum Boijmans Van Beuningen |  
Reportage door

Bizar, extreem en ontzettend fantasierijk

9 november 2009 Rotterdam, Zuid-Holland Een grote slobbertui of metershoge stiletto's: alles is mode. Maar tegenwoordig wordt de mode van de catwalk steeds minder draagbaar. De shows worden extremer en experimenteler. De grens tussen kunst en mode vervaagt. Dit is het grote thema van de tentoonstelling The Art Of Fashion in het Museum Boijmans van Beuningen.

Grote trekpleister voor deze tentoonstelling is het modeduo Viktor & Rolf. Deze ontwerpers hebben voor de tentoonstelling verschillende collectiestukken beschikbaar gesteld. Bij het grote publiek zijn ze vooral bekend geworden door het parfum Flowerbomb dat menig vrouw 's ochtends opspuit. Maar in de modewereld zijn ze de gezichten van extreme mode en experimente catwalkshows die steeds meer weghebben van een theaterstuk dan van het presenteren van kleding.

Carnaval

Ook de tentoonstelling The Art Of Fashion is experimenteel. Als je verwacht inspiratie op te doen voor je eigen kledingkast, ben je hier aan het verkeerde adres. De kleding in deze tentoonstelling is prachtig, maar hoogstens draagbaar tijdens carnaval. Zoals een elektronisch bestuurbare ijzeren hoepelrok, een zwart-wit geruite cape met bijpassend gewei, of een gilet van porseleinen scherven. Maar wat een grote fantasie moet een mode-ontwerper hebben. Aan deze tentoonstelling zie je dat de creativiteit van een mode-ontwerper steeds meer overeenkomt met die van een kunstenaar. Mode en kunst komen steeds meer naar elkaar toe. Het opvallendste stuk in de zaal is een stuk uit de collectie Bedtime Story van Viktor en Rolf. Twee kussen omlijsten het hoofd van het model en haar jurk is een doorgestikte deken. Leuk voor een galafeest?

Barbiepruik

Eigenlijk is de hele zaal de perfecte plek voor een verkleedpartijtje. Bizarre outfits, pruiken, maskers, sieraden en zelfs parfum. Walter van Beirendonck ontwierp een plastic pruik geïnspireerd door het haar van Ken. Maar er zijn ook pruiken van bont, meterslang rood haar of een complete schapenvacht te zien. En om het af te maken een spuitje Greed-parfum: 'The Perfume That Doesn't Exist'.

Goed kijken

Na een uurtje heb je het eerste rondje langs alle collectiestukken en kunstwerken wel gehad. Maar eigenlijk moet je een tweede rondje door de zaal lopen en goed kijken. Zo wordt een gewoon paar bergschoenen, twee gezichten met ogen en een mond. En een plastic kinderschoentje is schattig, maar wordt heel wat minder schattig als het schoentje vol ligt met lange zwarte haren. En op een paspop hangt een prachtig gevlochten jasje. Maar na iets beter kijken blijkt het vest volledig gevlochten te zijn van haar. "Kun je met je jas naar de kapper", lacht een vrouw.

Bizar en onwerkelijk maar wel ontzettend creatief en fantasierijk: dat is de tentoonstelling The Art Of Fashion in het Museum Boijmans Van Beuningen. Bij mode denk je al gauw aan een mooie jurk of een hip paar schoenen. Maar modeontwerpers denken steeds verder en worden kunstenaars. Mode is tijdelijk, maar kunst is oneindig.

De tentoonstelling The Art Of Fashion is nog tot en met 10 januari 2010 te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen.
Foto 1. Viktor & Rolf, The Fashion Show, Herfst/Winter 2007/8. Centraal Museum, bruikleen H+F Collectie. Foto: Peter Stigter.
Foto 2. Viktor & Rolf, Dress from Bedtime Story collection Fall/Winter 2005/6 Centraal Museum, bruikleen H+F Collection. Foto: Peter Stigter.
Foto 3. Christophe Coppens, (Sint-Niklaas, 1969), Deer Cape, collectie Dream Your Dream, Winter 2005, Collectie Christophe Coppens, Brussel. Foto: Marc Tops.
Foto 4. Martin Margiela (Genk, 1957), Gilet en porceleine, Herfst/winter 1989-1990, Oud serviesgoed, ijzerdraad, katoen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Tom Haartsen

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-11-04 16:38:38 - 2831