Reijtenbagh scoort op veiling

Investeerder met volle portemonnee naar huis

Nieuws door

archief oud artikel 6 november 2009 De Nederlandse investeerder Louis Reijtenbagh scoorde gisteren tijdens de avondveiling van impressionistische en moderne kunst in New York. In totaal bracht de veiling 181 miljoen dollar op, Reijtenbagh ging met 58,5 miljoen dollar naar huis.

Reijtenbagh is één van de slachtoffers vna de kredietcrisis. Eerder gebruikte hij De bocht van de herengracht als onderpand, terwijl hij het werk aan het Rijksmuseum verkocht. Dit zorgde voor veel opschudding in de Nederlandse kunstwereld. Nu vond hij het blijkbaar tijd om meer kunst in de verkoop te gooien. Reijtenbagh nam 39 werken mee naar New York, waarvan er 22 werden verkocht. Zijn hoogst verkopende werk was Jonge Arabier van Kees van Dongen, die voor bijna veertien miljoen dollar van eigenaar wisselde. Ook voor zijn drie Picasso's werden miljoenen dollars op tafel gelegd.

Tijdens de veiling werden 66 werken gepresenteerd. L'homme qui Chavire van Alberto Giacometti leverde het meest op: 19,3 miljoen dollar. Dit is helaas wel minder dan eigenaar S.I. Newhouse Jr. oorspronkelijk voor het kunstwerk betaalde (20 miljoen dollar, bron: New York Times).

Het totaalbedrag van 181 miljoen dollar is een enorm hoog bedrag. Sinds 2006 sloot een veiling niet meer met zo'n hoge opbrengst. Conclusie: de kunstverzamelaars zijn weer terug!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 november 2009 - 238

Dit past bij 'Reijtenbagh scoort op veiling'