1

Recordbedrag neergeteld voor Rembrandt

Schilderij van Rembrandt uit 1658 geveild voor 22 miljoen euro

LunaCommons.org: Self-Portrait 1658 Rembrandt van Rijn Nieuws door

archief oud artikel 9 december 2009 Een schilderij van Rembrandt uit 1658 bracht dinsdag 22 miljoen op in veilinghuis Christie's in Londen. Veertig jaar lang was het schilderij niet voor publiek te zien. Het is onbekend wie het werk heeft gekocht.

Op het schilderij, 'Portret van een Man, tot zijn Knieën met de Handen in zijn Zij', is een man afgebeeld, die vanwege zijn opvallende kleding ook wel de 'buitenlandse admiraal' wordt genoemd. Het werk komt uit een privécollectie en was voor het laatst te zien in een tentoonstelling in The Detroit Institute of Arts in 1970. De koper is een anonieme, telefonische bieder. Volgens het veilinghuis is het bod het allerhoogst ooit uitgebracht op een werk van Rembrandt van Rijn.

Verleden

Vanaf 1958 was het schilderij eigendom van kunstverzamelaar en supermarktmagnaat George Huntington Hartford II. Hij beschreef het schilderij als 'het beste Rembrandt portret dat ik ooit heb gezien'. Huntington schonk het schilderij aan de Columbia University, die het in 1974 aan een particuliere verzamelaar verkocht.

Bankroet

Het jaar 1658 was een moeilijke tijd voor Rembrandt. Nadat hij bankroet verklaard was werden zowel zijn huis als zijn werkplaats verkocht. In dit jaar schilderde hij naast dit schilderij alleen nog een zelfportret, wat te zien is in New York, als onderdeel van de Frick collectie.

Meer over Rembrandt van Rijn op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 december 2009 - 527