1

Tram A'dam snoert kruisdrager de mond

Situatie omgedraaid: hoofddoekje ja, kruis nee

Hondenverbod in Burgers' Zoo Nieuws door

archief oud artikel 9 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Tramconducteur Mickel Aziz mag van zijn werkgever GVB geen kruis meer dragen boven zijn kleren. Toen hij daarover zijn beklag deed bij Netwerk, legde GVB hem een spreekverbod op. Ondertussen mogen Aziz' vrouwelijke moslimcollega's wel een hoofddoek dragen.

Mickel is tramconducteur bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Hij is een kopt, een christelijke nakomeling van de oude Egyptenaren. Trouwe trampassagiers kennen hem wel; Mickel loopt al sinds 1998 met een gouden kruis op zijn hart. "Het kruis is erg belangrijk voor mijn geloof. Het herinnert mij aan de liefde van Jezus Christus die voor mij aan het kruis ging", zei Aziz tegen Netwerk. Het GVB verbiedt hem echter het kruis nog langer op zijn kleding te dragen. Maar collega's mogen wel diensten draaien met hoofddoeken.

Het item van Netwerk waar het allemaal mee begon:
"Dit herinnert me aan Egypte, waar mensen niet gelijk behandeld worden."

De 56-jarige tramconducteur spande een kort geding aan, want eerlijk vindt hij de gang van zaken niet. Actualiteitenrubriek Netwerk kreeg lucht van de zaak en bevroeg Mickel. Dat was niet naar de zin van het GVB en dus legde het bedrijf Mickel een spreekverbod op.

Van het GVB mag Mickel wel zijn kruis onder zijn kleren dragen, maar dat wil hij niet. "Het kruis laat zien dat ik christen ben, ook van buiten. Mijn gedrag moet goed zijn. Als iemand een overval pleegt met een kruis, kan hij dat kruis net zo goed afdoen."

Mickel Aziz kwam in 1982 naar Nederland, mede omdat hij christen was in een islamitisch land. "Ik dacht te verhuizen naar een democratisch land met vrijheid van godsdienst. Nu wordt mij mijn kruis afgenomen, maar moslima's hebben tijdens hun dienst wel hoofddoekjes op als symbool van hun geloof. Dat maakt me radeloos. Het herinnert me aan Egypte, waar mensen niet gelijk behandeld worden."

Aziz vindt dat de islam gevaarlijk is voor Nederland. "Ik versta zelf Arabisch, en ik hoor vreselijke dingen. Veel moslims schelden vaak in hun eigen taal en zeggen rotwoorden over Nederlanders, Europeanen en Amerikanen. Ze zeggen dat de moslims de hele wereld zullen veroveren en alles islamitisch wordt. Of de westerse wereld dat wil of niet."

Zes jaar geleden waren hoofddoekjes in bedrijfskleding niet toegestaan, maar nu wel. Nu het dragen van een kruis verboden wordt, lijken de zaken omgedraaid. De zaak diende gisteren voor de rechter. Deze doet volgende week maandag uitspraak.

Mensen die een dagje Amsterdam met de tram doen zullen Mickel en zijn kruisje vast wel eens gezien hebben. Wat vindt u van het verbod? Geef uw reactie.

Elders hebben ze in de toeristische wereld ook een handje van verboden, Burgers' Zoo bijvoorbeeld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 december 2009 - 1507