Grote flaporen brengen heerlijke verkoeling

Dagje naar Tilburg |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Iedereen is uniek in Natuurmuseum Brabant

18 december 2009 Tilburg, Zuid-Holland 'Spiegelbeeld vertel eens even, ben ik heus zo oud als jij?', zong Willeke Alberti heel wat jaren geleden. En ze had gelijk. Elke ochtend staan we weer voor dat glimmende geval, en er is altijd wel iets te vinden wat ons niet zint. De tentoonstelling 'Moeders Mooiste' in Natuurmuseum Brabant laat zien dat er ook genoeg dieren zijn met een apart uiterlijk en dat iedereen iets unieks heeft.

In ‘Moeders Mooiste’ worden aan de hand van sprookjes de gekste dieren getoond: de spekrollen van het varken, de spillebeentjes van de reiger of de kale kop van een maraboe. Er zijn wel zeventig dieren te bewonderen met een vreemd uiterlijk.

Bofkonten

Maar dat rare uiterlijk kan soms wel eens heel handig zijn. Want die pinnige snuit van een scholekster is wel handig om voedsel te zoeken. De flaporen van de olifant brengen verkoeling en de platvoeten van de zwaan blijken prima roeispanen. In ‘Moeders Mooiste’ loopt het dus toch nog goed af met de dieren.

Natuurmuseum Nijmegen

Deze tentoonstelling was begin 2009 te zien in Natuurmuseum Nijmegen. Redacteur Henk Meijer ging toen op pad in deze grappige dierenwereld. Dit is wat hij zag:

  • Spiegels: aan een muur hangen verschillende spiegels met teksten erboven. Ben jij te dik? Heb jij flaporen? Wie op het knopje naast de spiegel drukt, ziet zijn eigen spiegelbeeld verdwijnen en een dier verschijnen. Een dik zwijn en een wit konijn.
  • Prins(es) op de erwt: stoeltjes met zaden, vruchten en noten in de zitting. Rara wat zit er in?
  • Potige dieren: kinderen trekken hier hun eigen schoenen uit en trekken daarvoor in de plaats dierenpoten aan. De zwemvliezen van een kikker en de lompe poten van een olifant. Alle soorten voeten zijn precies nuttig voor de dieren die er mee rond lopen.
  • Lange nekken: Zo! Die giraffe heeft een lange nek! En jij? Kinderen kunnen hier hun eigen nek opmeten.
  • Staarten plakken: Doe een blindoek voor en plak de staart op de goeie plek.
  • Kilometervreters: Hoe hard kunnen dieren lopen? Kinderen moeten de juiste snelheid bij het juiste dier zoeken. Dat is nog best lastig!

"Te dik?" staat in witte letters boven een spiegel. Als je op een knop drukt, zie je door de spiegel een zwijn: "Ik ben pas dik!" En zo is het maar net. Maar dik of dun, harig of niet, flaporen of een grote neus: het is allemaal ergens goed voor. Of zoals Johan Cruijff zegt: "Elk voordeel, heeft zijn nadeel".

De tentoonstelling 'Moeders Mooiste' is tot en met medio 2011 te zien in Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-12-17 14:34:21 - 1462