1

Koud kwik kwakkelt kikkerland in

Het gaat hard vriezen!

Draaikonterij bij KNMI Nieuws door

archief oud artikel 28 december 2009 Landelijk Nederland gaat een periode van bittere kou tegemoet. Rond de jaarwisseling en begin januari daalt het kwik met rasse schreden. Nederland gonst van hoopvolle geruchten. Ons koude kikkerlandje is in de ban van het weer.

Als we de berichten mogen geloven, begint het koude feest dinsdag, met een zwakke -1 graden Celsius. In het zuiden wordt neerslag in de vorm van sneeuw of ijzel verwacht. In de nacht van maandag op dinsdag kan het tot vier graden vriezen. De dagen daarop daalt het kwik steeds harder, tot een temperatuur van -7 graden op nieuwjaarsdag. Meteo Consult: "Er is tachtig procent kans dat we volgende week zondag op natuurijs schaatsen."

Voor de langere termijn is het nog onduidelijk wat de weersverwachting is. Het KNMI voorspelt voorzichtig een 'droog weertype met temperaturen beneden de gemiddelden'. Dat weermannen zich alweer zo stellig uitlaten, komt doordat alle weermodellen hetzelfde laten zien: snoeiharde kou. Winterweerman Hajo Smit dekt zich in de Telegraaf wel in: "Het weer kan altijd voor verrassingen zorgen".

De vreugde van een witte kerst is voor veel mensen aan diggelen geslagen. In veel delen van het land regende het zelfs de afgelopen kerstdagen. Maar de hoop herleeft. Deze keer durft men zelfs zinnen te zetten op grotere zaken dan een witte kerst: het woord 'elfstedentocht' is gevallen. En dat betekent dat veel Hollanders het in de bol krijgen. Nederland is in de ban van het weer.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 december 2009 - 274