Voorlopig geen Elfstedentocht

Natuurijs zeer onbetrouwbaar

Schaatsen en skiën op DagjeWeg.NL Nieuws door

archief oud artikel 4 januari 2010 Hoogland, Utrecht Al vriest het de laatste dagen stevig, het natuurijs is op veel plaatsen nog zeer onbetrouwbaar. Dit meldt de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) vandaag op zijn website. De bond waarschuwt schaatsers om voorlopig open water te mijden.

De KNSB meent dat veilig schaatsen op natuurijs er op dit moment nog niet in zit. Sneeuw zorgt ervoor dat het ijs nauwelijks aangroeit. Op sommige plaatsen heeft een sneeuwlaag, vanwege de isolerende werking, zelfs tot gevolg dat de ijsdikte afneemt.
Andere oorzaak van de slechte conditie van ijsvloeren zijn de ijsrestanten uit de koude decemberperiode. Het ijs heeft door deze resten veel zwakke plekken en oneffenheden.

Toertochten

Het bericht van de bond drukt de hoop op een zestiende Elfstedentocht nog verder de kop in. Toertochten op natuurijs zijn voorlopig uit zicht. Het ijs moet minimaal twaalf centimeter dik zijn en dat is nog lang niet het geval.

Fanatieke schaatsliefhebbers kunnen hun toevlucht nemen tot de ijsbanen van schaatsverenigingen, die bij de KNSB zijn aangesloten. De ijsvloeren worden geweldig verzorgd en garanderen de veiligheid van de schaatser. DagjeWeg.NL biedt op zijn website ook een praktisch overzicht van ijsbanen in Nederland.

Wie de koude verwachting toch warm wil houden, krijgt op DagjeWeg.NL tips voor veilig schaatsen op natuurijs. Rijd geen scheve schaats!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-01-04 14:38:47 - 1702