1

Geen dolfijnen meer in Dolfinarium?

Amerikaanse onderzoek: dolfijnen zijn zeer intelligent

Nieuws door

archief oud artikel 5 januari 2010 Dolfijnen zijn enorm intelligent. Dit vindt zoöloog Lori Marino, die het brein van dolfijnen heeft onderzocht. Ze vindt het zelfs tijd dat de dolfijn rechten krijgt. Betekent dit het einde voor themaparken als Dolfinarium?

Uit de MRI-scan blijkt dat dolfijnen na de mens de meest intelligente zoogdieren zijn. "Veel dolfijnen hebben grotere breinen dan wij", zegt de wetenschapper. "De hersenschors en de neocortex van de tuimelaar zijn enorm groot." Wetenschappers dachten altijd dat de chimpansee slimmer was dan de dolfijn, maar uit het onderzoek van Marino blijkt de waarheid anders te zijn.

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Alles over astronomie, gezondheid, biologie, technologie, psychologie, geologie, geschiedenis en meer! Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Dolfijnen kunnen zichzelf in een spiegel herkennen, nemen gedrag van andere dolfijnen over en gebruiken in gevangenschap een op symbolen gebaseerde taal.

Marino vindt het wreed om intelligente dolfijnen in pretparken te houden. "Het is logischer om ze als mensen te behandelen", zegt ze. Of dit gebeurt, is de vraag. Volgende maand staat ze op een conferentie in San Diego om te strijden voor de status van de dolfijn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 januari 2010 - 1086

Dit past bij 'Geen dolfijnen meer in Dolfinarium?'