1

Droomfoto's in het Museon zijn levensecht

Foto's van 'Wildlife Photographer of The Year Competition' in Den Haag

Museon Redactioneel door

archief oud artikel 12 januari 2010 Den Haag, Zuid-Holland Een papegaaiduiker die recht op je afvliegt, of een wolf die rakelings langs je heen springt: sommige natuurfoto's trekken bewonderaars zo hun wereld in en lijken levensecht. In het Museon zijn tot en met 7 maart de inzendingen te zien voor 'The Wildlife Photographer of the Year 2009'.

De wedstrijd vond dit jaar voor de 26e keer plaats. Natuurfotografen van over de hele wereld wilden maar wat graag de titel bemachtigen. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 43.135 foto’s van deelnemers uit 94 landen. Twee Nederlanders, Jan Vermeer uit Apeldoorn en Miles Kenzo Kooren uit Utrecht, hebben een eervolle vermelding gekregen. Hun inzendingen 'Puffin in the snow' en 'Intimate death' maken deel uit van de 95 gekozen foto's voor de jaarlijkse tentoonstelling.

Jan Vermeer's foto van de papegaaiduiker maakte deel uit van de categorie Animal Portraits. Zijn genomineerde foto is gemaakt aan het Varanger Fjord in Noorwegen, waar duizenden zeevogels neerstreken om te broeden. Vermeer: "Ik keek uit over de zee en zag de vogels aan komen vliegen. Er zijn gouden momenten in je leven die je nooit vergeet en dit is er een van."

Intimate death'Intimate death' van Miles Kenzo Kooren.

Miles Kenzo Kooren's foto 'Intimate death' kreeg een eervolle vermelding in de categorie 11-14 jaar. Hij zwom in een lagune in Lambir Hills National Park, Sarawak, Borneo, toen er plotseling een kleine slang uit een boom op het zand viel. Het dier veroberde een gekko. Miles fotografeerde de maaltijd plat op de grond.

clash of the yellowhammers'Clash of the yellowhammers' van Fergus Hill.

De competitie kent ook een titel toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. Fergus Gill, uit Schotland, was met zijn foto 'Clash of the yellowhammers' de beste in de categorie jeugd en is dus 'Young Wildlife Photographer of the Year 2009'. "Ik heb deze foto gemomen in mijn achtertuin in Schotland", vertelt Gill. "Op een gegeven moment telde ik 32 etende geelgorsen. Na een tijdje werden sommige mannetjes agressief en begonnen te vechten."

The Storybook Wolf
'The clash of the yellowhammers' van José Luis Rodriguez.

José Luis Rodriquez uit Spanje werd onderscheiden als ‘Wildlife Photographer of the Year 2009’ voor zijn foto 'The storybook wolf', genomen in Spanje. "Het duurde tijden voordat ik de perfecte plek gevonden had en er een wolf over het hek sprong. Toen ik de opname van mijn dromen had genomen, kon ik het bijna niet geloven!", vertelt Rodriquez. De jury van de competitie gelooft het ook nog niet helemaal en zoekt uit of de wolf geen dierentuindier is. De fotograaf houdt vol dat hij met een infraroodval en veel geduld een in het wild levende veedief voor de lens kreeg.

Toen ik de opname van mijn dromen had genomen, kon ik het bijna niet geloven!
De tentoonstelling 'The Wildlife Photographer of the Year 2009' is tot en met 7 maart 2010 te zien in het Museon in Den Haag. Ga een dagje naar Den Haag! En lees nog meer fotonieuws op DagjeWeg.NL.

Museon
Dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Toegangsprijzen
Volwassenen € 8,50
Kinderen 0 t/m 3 jaar Gratis
Kinderen 4 t/m 11 jaar € 4,00
Jongeren 12 t/m 18 jaar € 6,00

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 januari 2010 - 1277