1

Vriend van Het Vondelpark

In 2010 is het Vondelpark niet langer een bouwput, maar een oase van rust

Het Vondelpark Commentaar door

archief oud artikel 12 januari 2010 Amsterdam, Noord-Holland Als het Vondelpark een man was, zou hij een enerverend leven hebben geleid. Een leven met veel veranderingen, veel mooie verhalen en over een paar jaar een ongetwijfeld spectaculaire viering van zijn 150e verjaardag. Het Amsterdamse Vondelpark is geen persoon. Het is gewoon een park. Veel Amsterdammers denken daar anders over; zij noemen zich 'vriend' van het park. Ongeveer negenhonderd mensen zijn lid van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Op de website van deze vriendengroep staat uitgebreid te lezen hoeveel de gemeenschappelijke vriend - Het Vondelpark - voor de leden betekent en wat de groep doet om hun park in ere te houden.

Strijd voor rust en reinheid

Zou het Vondelpark zijn verhaal kunnen vertellen, dan zou hij ongetwijfeld uren kunnen praten over badende hippies en openluchtconcerten. Over marathons en dranghekken en over rustige zondagmiddagen in de prille lente. Wat is er zoal veranderd in het Vondelpark, de laatste jaren?

  • In 2007 maken er eindelijk ooievaars gebruik van de broedpaal die de vriendengroep voor hen plaatste;
  • De Vrienden van het Vondelpark bedenken het 100 Bomenplan. Hiermee willen ze de 100 meest bijzondere oude bomen in het park redden;
  • De buurt komt in opstand en flipt vanwege de “onhandige” afsnijding van het park. Ook de aansluiting van de ingangen hier vanuit Oud West op het park (dat van Oud Zuid is) verloopt niet optimaal. De Parkvrienden vinden dat 'racebanen' vanuit Oud West moeten worden voorkomen. De vrienden redeneren: 'je betreedt immers een groene oase van rust, waar even afstappen van je fiets gepast is'.
  • In april 2009 is fase 3 van de renovatie van het Vondelpark gestart. Oude paden worden vervangen en bij het pierenbad komt een speeltuin. Om het Vondelpark niet opnieuw in een moeras te doen veranderen, is er eerst nieuwe fundering aangelegd voor de paden.
  • In 2010 moet de renovatie van het park helemaal klaar zijn. Dan is de Stedenmaagd aan de ingang van het park opgeknapt en kunnen bezoekers fris water drinken uit de opnieuw gemaakte Van Eeghenfontein.

Het Vondelpark is maar een park, maar toch heeft het goede vrienden. Wat zou een park nog meer te wensen kunnen hebben? 2010 Wordt het jaar van ongestoord genieten van een prachtig opgeknapt Vondelpark. Een park voor alle Amsterdammers, een park met vrienden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 januari 2010 - 610