Leve de lange latten!

Langlaufen in Nederland, België en Duitsland

Wintersport op DagjeWeg.NL   Redactioneel door

6 februari 2014 Nederland had de afgelopen maand een geweldig wintersportland kunnen zijn, als ons kikkerlandje gezegend was met een paar hoge bergen. Helaas blijft onze binnenlandse wintersport veelal beperkt tot sneeuwballen gooien. Gelukkig zijn er een aantal innovatievelingen, die de lange latten opnieuw hebben uitgevonden. Het blijkt dat we in de lage landen, mits bedekt onder een laag sneeuw, heerlijk kunnen langlaufen. We gluren ook bij de buren, omdat de sneeuw altijd witter is aan de overkant.

Langlaufen in eigen land

Als er genoeg sneeuw ligt, kunt u praktisch overal langlaufen in Nederland. Het vlakke landschap leent zich uitstekend voor de wintersport. Populair zijn de bossen op de Veluwe, in Overijssel en Limburg. Bij goede sneeuwval zet Staatsbosbeheer hier langlaufloipes uit. Loipes zijn langlaufroutes, uitgezet met een machine. De langlaufer hoeft slechts het spoor te volgen.

Waardevolle websites

Uw wintersportvakantie al geregeld? Boek vandaag nog uw winterse vakantie op DagjeWeg.NL. wintersportnieuws. Vergeet ook niet uw checklist in te vullen. Stel dat u uw skibril vergeet.

Langlaufen bij de zuiderburen

In het oosten van België vindt u tientallen langlaufpistes. De meeste pistes liggen in de Hoge Venen, de Eifel en de Belgische Ardennen. In deze gebieden blijft de sneeuw het langste liggen. Wie toegang wil tot de pistes moet doorgaans betalen. De pistes hebben uit veiligheidsoverwegingen verschillende lengtes. Zo is er een groene piste van minder dan vijf kilometer; een blauwe van vijf tot tien; een rode van tien tot vijftien en een zwarte piste vanaf vijftien kilometer. Een combinatie van al deze pistes, is de gele piste. Mensen die buiten de pistes langlaufen kunnen rekenen op een sanctie.
Als u besluit om een dagje naar België af te reizen, zorg dan wel dat u op tijd bij het skicentrum arriveert. Langlaufen is namelijk erg populair in België en het komt voor dat alle ski's uitverkocht zijn. U kunt er ook voor kiezen om een weekendje bij onze zuiderburen te verblijven.

Waardevolle websites

Langlaufen bij de oosterburen

Men zegt wel dat Duitsland het walhalla is van de langlaufer. Komt dat even goed uit, dat we buren zijn? Populaire gebieden zijn het Zwarte Woud, Sauerland, Beieren en het gebied rond de Eifel. Hier zijn goede loipes uitgezet en de langlaufer kan rekenen op een betrouwbare sneeuwlaag. Geliefde langlaufplaatsen over de grens zijn Winterberg en Willingen.

Waardevolle websites

Wat is langlaufen eigenlijk?

'Lopen op lange latten' is een eenvoudige beschrijving van langlaufen. Het ligt echter wel iets gecompliceerder. Een langlaufer staat op smalle ski's en beweegt zich voort met behulp van twee stokken. Aan de stokken zit een scherpe punt, zodat de loper zich kan afzetten. De ene langlaufer zet zich voornamelijk af met de ski, de ander gebruikt de stokken om zich af te zetten.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:52:52 · Gepubliceerd: 2010-01-25 15:45:52 - 4260