De Scandinavische winter is de échte winter!

Wintersporten in Noorwegen is prachtig

Wintersporten in Noorwegen Nieuws door

archief oud artikel 1 februari 2010 Sport Noorwegen een wintersportland? Voor velen is Noorwegen op het gebied van skiën een vergeten land, in het hoge Noorden van Europa. En dat terwijl Noorwegen het land is waar skiën lang geleden werd uitgevonden. De voordelen op een rijtje:

Wintersporters hoeven zich niet te haasten. De pistes en loipes zijn open van begin november tot en mei. Daardoor lijkt het wintersportseizoen oneindig. Andere voordelen: geen lange rijen voor de skiliften, sneeuwgarantie en goed onderhouden pistes en langlaufroutes. Daarnaast is de natuur ook een goede reden om in Noorwegen te gaan wintersporten. Noorwegen heeft maar een beperkt aantal uren daglicht, daarom zijn een aantal pistes en langlaufloipes verlicht, zodat er ook in de vroege ochtend en avond nog kan worden geskied. Dit maakt de Scandinavische sfeer prachtig! Bekijk voor nog meer voordelen de opReisGids over Noorwegen.

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden werd skiën uitgevonden in Noord Europa en Azië. Men denkt dat de eerste skiërs hun ski's maakten van de botten van grote dieren en dat ze deze botten aan de neus van hun schoenen vastmaakten met leren bandjes. De moderne variant van het skiën werd ontwikkeld in 1850. De Noor Sondre Norheim vond de eerste stijve skibindingen uit. Hij maakte deze bindingen door natte gedraaide wortels van de berk aan zijn schoenen te bevestigen. De wortels droogden op en werden stijf. Het bleek dat je met deze bindingen meer controle had dan met de leren bandjes. Doordat hij met zijn nieuwe bindingen meer controle had, kon Sondre Norheim nieuwe draaibewegingen ontwikkelen.

Skiën in je korte broek

Een bijzondere ervaring: skiën op een mooie zonnige zomerdag. Dankzij de eeuwige sneeuw en de gletsjers heeft Noorwegen een aantal plaatsen waar je 's zomers kunt skiën. Een paar plaatsen in Noorwegen waar dit mogelijk is:

  • Aan de voet van de Galdhøppigen (de hoogste berg van Noorwegen: 2469m) ligt het Galdhøppigen Sommerskisenter. Er zijn drie liften en met een lengte van 400 meter en een afdaling van 1500 meter.
  • Zomerskiën kan ook in Sogn og Fjordane Strynefjellet Sommarski. Hier zijn acht pistes voor alpineskiën, 775 meter gletsjerroute en 975 meter stoeltjeslift. Zomerskiën kan van mei tot augustus bij het Stryn Sommerskisenter.

Bent u al overtuigd? Lees ook ons uitgebreide artikel over de skigebieden van Noorwegen. Of kijk op de wintersportpagina van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 februari 2010 - 188