1

Belo Montedam komt er toch

Immense dam slaat gat in Amazonegebied

Nieuws door

archief oud artikel 3 februari 2010 Natuur Brazilië gaat door met de bouw van de Belo Montedam. De regering heeft een milieuvergunning afgegeven voor de immense dam in het Amazonegebied. Duizenden indianen moeten verhuizen.

De Belo Montedam met een waterkrachtcentrale van 11.000 megawatt zet 500 vierkante kilometer van het Braziliaanse regenwoud onder water. Al een heel stuk minder dan de geplande 5000 kilometer. “Bovendien staat de helft van het gebied in de regentijd toch al blank”, zegt minister Carlos Minc van Milieu.

Bedreiging

Volgens milieuactivisten vormt de dam alsnog een bedreiging voor het regenwoud, bepaalde vissoorten en het leefgebied van 40.000 inheemse bewoners. Eén van de 14 stammen die moeten verhuizen, de Kayapâ, heeft een waarschuwingsbrief aan president Lula gestuurd. Zij beginnen een oorlog als wordt begonnen met de bouw van de dam.

Overstag

De regering lijkt niet gevoelig voor dergelijke dreigacties. Zij zegt dat er genoeg garanties worden afgedwongen voor het behoud van het regenwoud. Zo moeten de dambouwers ruim een een half miljard euro uitgeven om het milieu te beschermen, zoals hulp aan de vissers in het gebied.

De snelgroeiende economie van Brazilië heeft behoefte aan elektriciteit en grondstoffen. De nieuwe centrale moet stroom leveren aan 23 miljoen gezinnen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 februari 2010 - 77

Dit past bij 'Belo Montedam komt er toch'