Museum Elburg krijgt veertiende eeuws gildeboek

Bezoek Museum Elburg |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Johan van Oldenbarnevelt op ledenlijst

8 februari 2010 Geschiedenis Elburg, Gelderland Museum Elburg voegt een gildeboek uit 1384 toe aan haar collectie. Het museum krijgt het ledenboek van een afstammeling van een invloedrijke familie, die het boekje van het Elburgse Sint Jorisgilde in het familiearchief bewaard had.

Met de vondst krijgt Museum Elburg een belangrijke geschiedenisbron over het Veluwse Hanzestadje in handen. In het gildeboek staan vanaf 1384 de leden van het St. Jorisgilde vermeld. Ook de bezittingen van het gilde en de regels van het lidmaatschap worden genoemd. Op de ledenlijst staan 28 priesters en een groot aantal vooraanstaande Elburgse burgers, waaronder Johan van Oldenbarnevelt, Arent to Bocoph, Henrick de Voss en jonker Pylgrym van Putten. Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe denkt dat het gildeboek het oudste is in de regio.

Het boekje is vanwege de kwetsbaarheid nog niet zichtbaar voor bezoekers van het museum. Later dit jaar wordt het werk aan het publiek getoond, telkens voor korte duur. DagjeWeg.NL hoopt de exacte tentoonstellingsdata spoedig te krijgen.

Wat speelt er bij musea in Nederland? Op DagjeWeg.NL leest u nieuws over uiteenlopende onderwerpen.
In de middeleeuwen kende Elburg tien broederschappen, die ook wel geestelijke gilden genoemd werden. Geestelijken wilden elkaar met gebed en geld ondersteunen. Doelstelling van de gilden was het vereren van God en de beschermheilige. Vanaf de veertiende eeuw mochten leken ook lid worden, als ze maar intredegeld betaalden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-08 10:06:00 - 78