1

Lekker eten op wintersport

Wat schotelen ze in Oostenrijk voor?

Wintersportvakantie vakantiehuizen   Redactioneel door

17 november 2010 Cultuur Na een dag op de lange latten is het tijd voor een voedzame maaltijd. In Oostenrijk kom je de meest vreemde gerechten tegen als Semmelknödel en Blutwurstgröstl. DagjeWeg.NL vertelt wat er in de gerechten zit, zodat je precies weet wat wel en niet eetbaar is. Print uit en neem mee!

Oostenrijkse gerechten zijn vaak erg zout, vet en puur. Veelgebruikte ingrediënten zijn abrikozen, perziken, uien, aardappelen, spek en boter. De gerechten hebben iets weg van de Nederlandse keuken. En dat is net wat je nodig hebt tijdens een actieve wintersportvakantie!

Voorgerechten

Een veelvoorkomend voorgerecht is Grammelaufstrich, een beleg van kaantjes (uitgebakken stukjes zout spek). De kaantjes zijn gemengd met eieren, augurken, uien en een beetje knoflook, zout en peper. Erg smakelijk. Ook Liptauer (of Liptov kaas) is erg populair, bijvoorbeeld op brood of op een toastje. Dit is een soort mengsel van schapen- en koemelk. In Liptauer zitten veel verschillende soorten producten, zoals ansjovispasta, kappertjes, augurken en peterselie. Andere beroemde Oostenrijkse voorgerechten zijn Kartoffelkäse - kaas met een aardappelsmaak - en Heringsalat mit Roten Rüben. Het laatste voorgerecht is gemakkelijk te vertalen: een haringsalade met rode bieten.

Blutwurstgröstl

In Oostenrijk is men gek op bloedworst: een worst bestaande uit een mengsel van vet, spek, kruiden en varkensbloed. Blutwurstgröstl is een traditioneel hoofdgerecht, dat met gebakken aardappelen wordt gegeten. Naast bloedworst zitten er doorgaans stukjes gerookt spek bij het gerecht. Verwacht ook een dosis ui en wat knoflook. Vaak wordt Blutwurstgröstl geserveerd met zuurkool.

Tiroler Knödel

Ook bijzonder zijn de Tiroler Knödel. Tiroler Knödel zijn grote knoedels van oud witbrood, ui en spek. Ze smaken lekker kruidig en zout. Ze zien eruit als flinke gehaktballen, maar smaken anders. Vaak worden ze besprenkeld met peterselie. Erg lekker! Tiroler Knödel worden meestal met een salade of in een soep geserveerd. Ze zijn thuis ook makkelijk zelf te maken. Dus wie niet op wintersport gaat, maar toch wel het wintergevoel wil hebben, kan heerlijke Tiroler Knödel maken.

Schinkenfleckerln

Schinkenfleckerln is een eierpasta met ham. Het is erg knapperig en ziet er vaak feestelijk uit, vooral door de peterselie op het gerecht. Dit ovengerecht bevat traditionele Oostenrijkse ingrediënten: uien, peterselie, ham en eieren. Deze ingrediënten zitten ook in veel andere Oostenrijkse gerechten. Schinkenfleckerln is de perfecte maaltijd na een vermoeiende dag.

Oostenrijkse visgerechten

Gelukkig houden Oostenrijkers ook van vis. Forelle blau is een gekookte forel met wat selderie, laurierblad en peterselie. Het hoofdgerecht wordt geserveerd met zoutaardappelen en schijfjes citroen. Nog een typisch Oostenrijks visgerecht is Gebackener Karpfen, oftewel gepaneerde karper. De karper heeft - door het huidje van deeg - een heerlijke krokante laag. Vaak wordt de karper met schijfjes citroen geserveerd.

Nagerechten

Een typisch Oostenrijks nagerecht is Schlosserbuben, oftewel Slotenmakerjongens. Het is een gerecht waar je van houdt of dat je haat. Schlosserbuben bestaat uit gefrituurde pruimen, opgerold in deeg. De Schlosserbuben smaken een beetje naar kaneel en citroen. Vaak gooien de Oostenrijkers er lekker veel poedersuiker over. Met abrikozen in plaats van pruimen heet het nagerecht Wiener Wäschmädeln, oftewel Weense wasmeisjes. Oostenrijkers houden ook van knoedels als nagerecht, zoals een abrikozenknoedel (Marillenknödel) of een pruimenknoedel (Zwetschenknödel).

Genoeg heerlijke gerechten om de vingers bij af te likken! Zin om lekker te eten? Ga op wintersport in Oostenrijk en proef de traditionele recepten in één van de vele restaurants. Guten Appetit!

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:49:40 · Gepubliceerd: 2010-02-17 15:07:13 - 3044