NS licht treinreizigers op

Verkoop standaard eerste klas kaartje levert miljoenen op

Nieuws door

archief oud artikel 22 februari 2010 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Reizigers die van Schiphol naar Amsterdam treinen worden systematisch opgelicht door de Nederlandse Spoorwegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Haarlems Dagblad. De NS laat de keus tussen een eerste of tweede klas kaartje praktisch weg, door standaard het duurste aan te bieden. Uit ervaring blijkt echter dat de gemiddelde Nederlander tweede klas reist.

De kaartjesautomaten op Schiphol nodigen reizigers uit voor een ritje naar Amsterdam Centraal in de 'comfort class'. Wie een ander kaartje wil, kan dat in een hoekje aanvinken. Door reizigers het duurste kaartje aan te bieden, strijkt de NS jaarlijks miljoenen extra op. Een eerste klas ticket kost namelijk 6,50 euro en dat is 2,70 euro meer dan een enkeltje in de tweede klas. Vermenigvuldig dit verschil met 1,8 miljoen reizigers per jaar en zie wat de NS uit de zak van toeristen klopt: 4,8 miljoen euro.

Volgens de NS is er vraag naar een eerste klas kaartje. "Reizigers hebben vaak veel bagage bij zich en hebben in de eerste klas meer ruimte", zegt woordvoerster Carola Belderbos in het Haarlems Dagblad. Bij het VVV-kantoor op Schiphol is er juist weer meer vraag naar tweede klas treinkaartjes.

De Consumentenbond is duidelijk: "Wat de NS doet is niet zo netjes. We zullen aandringen op een aanpassing van het startscherm. Je moet meteen kunnen kiezen tussen eerste of tweede klas."

Is uw vertrouwen in de NS nog niet tot een dieptepunt gedaald? Ga een dagje met de trein naar Amsterdam, de stad die bruist van activiteit. Kijk op de Uitagenda van Amsterdam.
De NS is de laatste maanden wel vaker negatief in het nieuws geweest. Zo lieten de Nederlandse Spoorwegen reizigers in de kou staan, met de complete chaos die deze winter op het spoor ontstond.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 februari 2010 - 642

Dit past bij 'NS licht treinreizigers op'