1

Kramer mist het goud

Misser tijdens de tien kilometer-rit

Schaatsen en skiën Nieuws door

archief oud artikel 24 februari 2010 Sport Meer dan vijf miljoen Nederlanders zagen gisteravond hoe Sven Kramer de verkeerde bocht nam. Hierdoor miste hij het goud.

Schaatsen wordt sowieso goed bekeken, maar gisteravond keken meer mensen naar de tien kilometer rit dan normaal. Iedereen had een vermoeden dat Sven Kramer zou gaan winnen. Dit leek na de eerste paar rondjes zeker mogelijk.

"Binnenbaan, binnenbaan"

Maar in ronde 17 ging het mis. "Ik zie Sven helemaal aan de buitenkant rijden, juist onder de coaches door", zegt coach Gerard Kemkers tegen een verslaggever van NOS. "Ik heb het idee: hij wisselt naar de binnenbaan, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Daarom kijk ik over zijn schouders om te zien waar Skobrev zit."

Vervolgens roept Kemkers: "Sven, binnenbaan". Kramer twijfelt, maar besluit op het laatste moment Kemkers' advies op te volgen. Zijn ervaren coach had het echter niet bij het juiste eind. Kramer had gewoon voor de buitenbaan moeten kiezen.

Kemkers wist direct dat hij fout zat. "Ik was overmand door emoties die je niet kunt overzien. Op zijn minst moet je het hem gunnen dat hij die race uitrijdt, dat hij voor een winnende tijd rijdt. Ik heb mijn toneelstukje, want dat werd het, tot het eind voortgezet."

Drie gouden plakken

Tot nu toe haalde Nederland drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Vancouver. Ireen Wüst, Mark Tuitert en Sven Kramer wonnen alle drie een gouden plak. De grote vraag is: komt er nog eentje bij?

Net zo goed leren schaatsen als Sven Kramer? Kijk op DagjeWeg.NL voor schaats- en skibanen..

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 februari 2010 - 510