Babyboom in de Apenheul

Apenheul |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Orang oetan Wattana bevallen van een zoon

24 februari 2010 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Nog meer blij babynieuws uit de Apenheul! Vorige week beviel wolaap Kijoko van een gezonde jongen en nu is ook orang oetan Wattana de trotse moeder van een zoon.

Het was erg spannend of Wattana zich als moeder zou ontfermen over het baby-aapje. Ze is zelf met de hand opgevoed en heeft nooit geleerd moeder te zijn. Haar eerste baby liet ze links liggen en moest ook met de hand worden gevoed. In 2008 kwam Wattana naar de Apenheul voor een cursus moederen.

Niet te vroeg juichen

"Pakt ze het nu op of niet?" vroegen de verzorgers zich af. Opgelucht haalden ze adem toen Wattana haar baby toch oppakte. Maar de verzorgers juichen nog niet te vroeg. "Dat Wattana haar baby goed bij zich houdt, is nog geen garantie op een succesvolle opvoeding", vertelt Rudy Berends, hoofdverzorger van de orang oetans. "We wilden eerst zeker weten of het kleintje goed drinkt bij zijn moeder. Dat kan soms wel 36 tot 48 uur duren." Gelukkig zagen de verzorgers de baby al binnen 24 uur bij zijn moeder drinken.

Pesterijtjes

Wattana arriveerde tegelijk met Amos in de Apenheul, de vader van het aapje. Wattana probeerde meteen zijn aandacht te trekken. Verzorger Berends vertelt: "Op een gegeven moment zoog ze zelfs haar mond vol met water om Amos van een afstandje nat te sproeien." Al die pesterijtjes hebben geleid tot de zwangerschap van Wattana en uiteindelijk tot een gezonde baby.

Voor wie op kraamvisite wil komen is de Apenheul vanaf 22 maart 2010 weer dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-24 13:01:15 - 642