Historisch hoogtepunt in Vianen

Stedelijk Museum Vianen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Nieuwbouw legt onbekende gracht bloot

11 maart 2010 Geschiedenis Vianen, Utrecht Vianen staat bol van de historie. Bij archeologische opgravingen is in de Utrechtse plaats een tweede vestinggracht ontdekt. Bijzonder, want deze gracht stond (bijna) nergens op een kaart.

In historische bronnen werd maar één gracht genoemd. Op slechts één kaart uit de zestiende eeuw werd de dubbele gracht genoemd. De gevonden gracht ligt als een dubbelgracht rond een eerder gevonden waterlinie, dat meldt de gemeente Vianen.

De Bleek

Archeologen vonden naast de resten van de gracht ook een straatje en een huisje. Deze zijn gebouwd in de zeventiende eeuw, na demping van de gracht. De vondst is gedaan in het gebied De Bleek. Geplande nieuwbouw legde de historische vondsten bloot: bij nieuwbouw moeten speciale bedrijven eerst kijken of er bijzondere dingen liggen op de bouwplaats.

Bezoek Vianen

Met eigen ogen de archeologische vondst aanschouwen? Bezoek dan Vianen en overnacht in bed&breakfast In De Gouwe Geit. Deze is van alle gemakken voorzien en bij het verblijf hoort zelfs een kleine kinderboerderij. Bezoek daarnaast ook eens het Stedelijk Museum van Vianen. Naast historisch erfgoed is daar werk van moderne kunstenaars te vinden.

Lees nog meer nieuws over archeologie op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-11 09:38:48 - 221