1

Krachtige surfgolven in Scheveningen

Opgespoten zandbank verzorgt gunstige golven voor surfers

Scheveningen Nieuws door

archief oud artikel 12 maart 2010 Sport Scheveningen, Zuid-Holland Surfers gaan voor ideale surfgolven naar het strand van Scheveningen. Waar de enorme uitbreiding van het strand eerst de gunstige golven vernielde, is nu een zandbank opgerezen. Deze bank breekt het water en zorgt voor krachtige en lange golven.

Het record van een surfride bij het strand van Scheveningen ligt nu op 24 seconden. Tot voor kort was dit slechts 10 seconden. Voor een dergelijke surfride is een krachtige en lange golf nodig. Maar door de regelmatige zandsuppleties (zandopspuitingen) is het strand tijdelijk steiler en ontstaan er minder goede golven. Ook de verdwijning van de strandhoofden – stenen dammen die boven de zee uitsteken – is nadelig voor surfers. De stroming is sterker en daardoor blijven ze moeilijk liggen in de branding, wachtend op een goede golf.

Lang brekende golven

Op verzoek van de gemeente Den Haag is er aan de noordkant van de haven een zandbank in zee opgespoten. Het ontwerp is van Erik Ettinger van het bedrijf SurfReefs in Scheveningen. Langs de zandbank breekt de golf geleidelijk af en krult krachtig om. Met de nieuwe zandbank zijn de surfcondities een stuk beter geworden. Door de zandsuppleties zal de zandbank in de toekomst afvlakken. Inmiddels wordt door de TU Delft onderzocht hoe dit beter kan.

Bekijk het zelf!

Lees meer over de bouwwerkzaamheden in Scheveningen op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 maart 2010 - 874