1

Eerste kievitsei opgegeten

Controleur slurpt ei naar binnen

Nieuws door

archief oud artikel 17 maart 2010 Natuur Bunschoten, Utrecht Het eerste kievitsei van het jaar is dinsdagmorgen gevonden en direct daarna opgegeten door een controleur van Stichting Beheer Landelijk Gebied.

Het oppakken en verorberen van kievitseieren is verboden in elf provincies. Alleen in Friesland niet (onder bepaalde voorwaarden). De controleur wist dit heel erg goed, aangezien hij al sinds zijn twaalfde eieren raapt. "Ik keur af wat er is gebeurd", meldt Wubbo de Raad, directeur van de Stichting Beheer Landelijk Gebied. "Het was een impulsieve actie. Ik begrijp wel dat ze dit gedaan hebben om te kijken of het ei echt is."

Het ei werd gevonden in Bunschoten. Van Twillert vond twee gespikkelde eitjes en meldde die direct aan. Een controleur - die op de melding afkwam - slurpte één van de eieren op, omdat hij niet meteen kon zien of het een goed ei was. In Friesland werd ook het eerste kievitsei gevonden, alleen werd het ei daar te laat aangemeld bij Landschapsbeheer Nederland.

Vorig jaar en het jaar ervoor werd het eerste kievitsei in Eemnes gevonden.

Verboden of niet?

Het rapen van kievitseieren - een jaarlijkse Friese traditie - heeft voor- en tegenstanders. Voorstanders vinden het rapen van kievitseieren niet schadelijk, omdat de vogel gemakkelijk een tweede legsel kan produceren. Tegenstanders zijn het hier niet mee eens, omdat veel tweede legsels verloren gaan tijdens het maaien.

Bekijk de bijzondere gebeurtenis op de website van RTV Utrecht. Vergeet niet op het rode tabbladje 'video' te klikken om de video af te spelen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 maart 2010 - 553

Dit past bij 'Eerste kievitsei opgegeten'

2 reacties: