Zigzagstoel van Rietveld verkocht

Rietveld Schröder Huis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Leidelmeijer koopt stoel voor 43.000 euro

25 maart 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Veilinghuis Christie's veilde woensdag een zigzagstoel van Gerrit Rietveld voor 43.000 euro. Dit bedrag bleek drie keer hoger te zijn dan verwacht. Frans Leidelmeijer, expert in het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, kocht het meubelstuk.

"Deze uitvoering van de zigzagstoel, een lage variant met armleuningen, komt niet vaak voor. Ik vind de vorm subliem", vertelt de eigenaar aan persbureau ANP. Ook vindt hij de stoel erg comfortabel. "Om al deze redenen wilde ik de stoel hebben."

Ook een veilingstuk van Herman Doomer bracht drie keer de geschatte waarde op. Een met ivoor ingelegd ebbenhouten kabinet wisselde van eigenaar voor 193.000 euro. Het kastje werd in 1645 door de beroemde ebbenhoutwerker gemaakt.

Zigzagstoel

De Zigzagstoel is in 1923 door Gerrit Rietveld ontworpen. De normaal geproduceerde Zigzagstoel heeft geen leuningen en lijkt uit één stuk hout te bestaan. Eigenlijk bestaat iedere stoel uit aan elkaar gelijmde houten platen iepenhout.

Rietveld maakte de Zigzagstoel in series van twintig. Tegenwoordig produceert Cassina de beroemde meubels van Rietveld. Cassina heeft de rechten om Rietvelds ontwerpen vandaag de dag te realiseren.

Dagje weg

In het Rietveld Schröder Huis is een Zigzagstoel te zien. Ook zijn er andere meubels van Rietveld te bewonderen.

Lees meer nieuws over Rietveld op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-25 08:30:12 - 1343