Schotse hooglanders: bijvoeren of niet?

Natuurmonumenten: "Besluit Tweede Kamer niet goed"

Bezoekerscentrum Veluwezoom Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2010 Natuur Rheden, Gelderland De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan om de kudde Schotse hooglanders op de Veluwezoom bij te voeren. Niet nodig, vindt Natuurmonumenten. De lente is aangebroken en er is alweer jong gras beschikbaar. Daarnaast maakt de kudde het goed.

De afgelopen winter stierven veertien Schotse hooglanders, tien procent van de hele kudde. Een aanzienlijk aantal, maar toch lager dan verwacht. Daarnaast verwacht Natuurmonumenten niet dat er nog meer dieren sterven, omdat de grasgroei en de temperatuur op dit moment hoger dan de normale situatie liggen.

Niet alleen

Het gaat zelfs zo goed, dat er al kalfjes zijn geboren. Natuurmonumenten vindt het jammer dat de motie is aangenomen, maar respecteert de beslissing van de Tweede Kamer. Naast Natuurmonumenten zijn de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming ermee eens dat bijvoeren averechts kan werken.

Averechts

Door bijvoeren kan onrust in de kudde ontstaan. Zo concurreren dieren elkaar om het voer. Dit leidt tot gevechten en verwondingen. Ook raken dieren gewend aan bijvoeren en gaan ze niet meer zelfstandig op zoek naar voedsel. Daarnaast is Natuurmonumenten bang dat de kudde aanzienlijk groeit door het bijvoeren.

Schraal hooi of vers gras?

Overigens is het nog de vraag waar de Schotse hooglanders voor kiezen: het schrale hooi, waarmee de kamerleden willen dat er wordt bijgevoerd, of het verse gras met veel eiwitten. Misschien kiezen ze uit zichzelf wel voor de laatste categorie.

Geniet van prachtige natuurparken in Nederland en Belgiƫ!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2010 - 580