1

Zeearend slaat vleugels uit in Nederland

Koning der vogels nestelt zich in Zwarte Meergebied

Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2010 Natuur Kraggenburg, Flevoland Het gaat de goede kant op met de natuur in Nederland. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar bij de Oostvaardersplassen, maar voor het eerst in andere, waterrijke natuurgebieden in Nederland, zijn namelijk broedende zeearenden gespot. Natuurmonumenten bevestigt dat de koning der vogels in het Zwarte Meergebied broedpogingen doet.

"Het lijkt er op dat de zeearend definitief zijn vleugels uitslaat in Nederland", zegt beheerder Ruben Kluit van Natuurmonumenten in de Volkskrant. Dit is heel positief nieuws, want nog niet zo lang geleden was de zeearend, om zijn spanwijdte van 2,5 meter ook wel 'vliegende deur' genoemd, in heel Europa bedreigd. Door onder andere het terugdringen van het gebruik van pesticiden nam het aantal zeearenden weer toe. In 2006 vestigde het eerste broedpaar zich in de Oostvaardersplassen.

Permanent toezicht

Het is nog allerminst zeker of de broedpoging in het Zwarte Meer-gebied succesvol zal zijn. Volgens Kluit gaat het "bij jonge, broedende zeearenden vaker mis dan goed". Daarbij komt, dat de grootste roofvogel van Europa extreem verstoringsgevoelig is. Hierdoor houdt Natuurmonumenten de precieze locatie van het nest nog even geheim. Een grote cirkel rondom het nest is verboden terrein: "We houden permanent toezicht en wie het verboden gebied binnenkomt wordt direct beboet."

Lees meer nieuws over natuur op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:26:40 · Gepubliceerd: 29 maart 2010 - 503

Dit past bij 'Zeearend slaat vleugels uit in Nederland'