1

Dagtoerisme in gevaar door teek

Week van de Teek geeft tips

Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2010 Natuur Terwijl een nietsvermoedende toerist geniet van een prachtig bos, nestelt een klein rood-zwart beestje zich op een lekker warm plekje. Hij zuigt zich vol met bloed en voor de toerist er erg in heeft, heeft hij de ziekte van Lyme te pakken: het is weer tijd voor de Week van de Teek!

Huisartsen hebben vorig jaar 22.000 mensen in hun praktijk gehad die door een tekenbeet de ziekte van Lyme hadden opgelopen, vijfduizend meer dan in 2005. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag in verband met de Week van de Teek. De teek maakt steeds meer slachtoffers. De Week van de Teek vraagt aandacht voor het gevaar van dit kleine beestje.

Bossen zijn gevaarlijk

Mensen lopen vooral in de maanden mei tot en met augustus het risico een tekenbeet op te lopen. En dat is juist de tijd om er lekker op uit te gaan. Banjeren door de bossen, ravotten in de speeltuinen, of ontspannen in een mooi park. Maar dit zijn juist de plekken waar een teek rustig zijn gang kan gaan. De Week van de Teek probeert met tips een dagje weg leuk te houden.

Tips om de kans op een tekenbeet te verminderen

  • Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier.
  • Zorg voor een tekenverwijderaar in de EHBO-kist.
  • Controleer na een uitstapje in bos en natuur uw lichaam op een teek.
  • Kinderen lopen nog meer kans, met hun geravot door het struikgewas. Dus, na het douchen even controleren in alle hoeken en gaten!

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme laat zich zien door middel van een rode, ringvormige uitslag rond de plek van de beet, die steeds groter wordt. Hierbij kunnen ook griepachtige verschijnselen tevoorschijn komen. De infectie kan chronisch worden en leiden tot klachten aan onder meer het zenuwstelsel en de gewrichten en hartritmestoornissen.

Lees het interview van DagjeWeg.NL met een onderzoeker van Universiteit Wageningen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2010 - 522

Dit past bij 'Dagtoerisme in gevaar door teek'