1

Veel geld nodig voor restauratie Gelderse kerken

Eusebiuskerk spant de kroon: zestig miljoen euro

Eusebiuskerk Nieuws door

archief oud artikel 7 april 2010 Cultuur Arnhem, Gelderland Op het moment van schrijven is de Arnhemse Eusebiuskerk niet meer te zien. De kerk staat volledig in de steigers. Voor de restauratie van deze kerk is zestig miljoen euro nodig. In totaal kost de restauratie van het religieus erfgoed in de provincie Gelderland zeker 300 miljoen euro.

Een inventarisatie in opdracht van de provincie onderzocht de behoefte naar restauratie van alle soorten religieus erfgoed, zoals kerken, synagogen en pastorieën. "De restauratiebehoefte is enorm", vertelt de woordvoerder van de provincie tegen dagblad Trouw. "We verwachten zelfs dat 300 miljoen nog aan de lage kant is."

De provincie gaat niet alle kosten dekken. Er moet druk gezocht worden naar sponsors. Ook is subsidie nodig om het torenhoge bedrag op te hoesten.

De Eusebiuskerk in Arnhem is met zestig miljoen euro het duurste restauratieproject. "Dit komt door het natuursteen waarvan de kerk is gemaakt", vertelt een woordvoerster van de gemeente Arnhem. "Het uiteindelijke bedrag ligt ergens tussen de 25 en zeventig miljoen euro." Door afbrokkelende delen staat de Eusebiuskerk nog jaren in de steigers.

De Sint-Eusebiuskerk in Arnhem is de grootste kerk van Arnhem met een hoogte van 93 meter. De bouw begon in 1450 en duurde meer dan een eeuw. De kerk werd grotendeels verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren na de oorlog herstelden Nederlanders de kerk. In 1964 voltooide architect Theo Verlaan de toren.

De Eusebiuskerk heeft verschillende zalen die geschikt zijn voor diners en feesten. Ook zijn er regelmatig kerkdiensten.

Een overzicht van kerken is te vinden op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 april 2010 - 360

Dit past bij 'Veel geld nodig voor restauratie Gelderse kerken'