Film en kunst versmelten in Film Biënnale

Compagnietheater Amsterdam | Nieuws door

7 april 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Bijzondere Amsterdamse locaties zijn van 7 tot en met 11 april het decor van de Film Biënnale. Het festival is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland en kwam tot stand in samenwerking met het Museum of Modern Art New York. De relatie tussen film en andere vormen van kunst staat centraal.

Het festival opent vanavond in het Muziekgebouw aan 't IJ met de vertoning van De man met de camera (1929). Bij deze geluidloze film van de Russische filmpionier Dziga Vertov brengt de Michael Nyman Band een nieuwe soundtrack ten gehore.

Componisten, kunstenaars, theatermakers en dichters; ze spelen allemaal een rol in de Film Biënnale. Kom kijken naar de filmvoorstellingen, die verwijzen naar de filmgeschiedenis in EYE en de Amsterdamse podia. Niet alleen films, maar ook andere kunstvormen zoals poëzie, muziek en theater spelen hierin een rol. Paradiso, het Muziekgebouw aan 't IJ, Pathé Tuschinski, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Compagnietheater en KunstENhuis vormen het decor van de voorstellingen.

Bijzondere vondsten

In Meet the MoMA presenteert het Museum of Modern Art uit New York een selectie films uit eigen collectie. Deze verzameling is de belangrijkste internationale filmcollectie in de VS. Ook bijzonder vondsten en restauraties uit de collectie van EYE komen aan bod.

Van stille films in combinatie met poëzievoordrachten tot een theatervoorstelling rond een filmklassieker, de verschillende kunstvormen versmelten tijdens de Film Biënnale. Luister naar het Nationaal Symfonisch Kamerorkest dat nieuwe muziek voor de stille film The Man Beneath ten gehore brengt. Duik de filmgeschiedenis in op Amsterdamse podia.

Kijk voor het complete programma op de website van het Filmmuseum

Trailer

Lees al het nieuws over festivals op DagjeWeg.NL.
Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-07 12:34:53 - 206