Utrecht experimenteert met licht

Trajectum Lumen schijnt van zonsopgang tot zonsondergang

Muziekcentrum Vredenburg Nieuws door

archief oud artikel 8 april 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Donker is het nooit meer in Utrecht. Vanaf gisteren is er op elk uur van de dag een lichttentoonstelling te bewonderen, Trajectum Lumen. Daarmee heeft Utrecht zich goed op de kaart gezet om in 2018 culturele hoofdstad te worden.

De tentoonstelling is te zien tijdens een wandelroute van anderhalf uur. Tijdens die wandeling zijn dertien lichtkunstwerken te zien. Zoals licht dat met de bezoeker door de tunnel meereist, of licht dat het buiten het interieur van een kerk laat zien. De kunstwerken zijn ontworpen door lichtkunstenaars en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). "We proberen de sferen te laten zien die je met licht kan oproepen, en dat je met licht kan spelen", vertelt één van de lichtkunstenaars tegen NOS.

Brabant wil ook graag culturele hoofdstad worden. Maar die kans is verkeken. Lees het artikel over 2018Brabant.

Vredenburg

De tentoonstelling is nog niet helemaal af. In totaal worden er 25 lichtkunstwerken ontworpen, die allemaal tot in ieder geval 2018 blijven branden. Wie de route langs de kunstwerken wil volgen kan starten bij het Apollo Hotel, vlakbij Muziekcentrum Vredenburg. Daar zijn ook routewijzers beschikbaar.

Elk jaar wordt door het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa gekozen. Het doel hiervan is de rijkdom, de verschillen en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen. Zo moeten de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.

Bekijk de reportage van NOS

Ga ook een dagje weg naar Utrecht en ontdek de lichtroute.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-08 09:36:01 - 1766