Heilig Hartkerk krijgt grote beurt

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Toren en voorste deel erg bouwvallig

8 april 2010 Cultuur Breda, Noord-Brabant De Heilig Hartkerk aan de Baronielaan in Breda is hard aan vernieuwing toe. Daarom worden de toren en het voorste deel van de kerk dit jaar nog gerestaureerd.

De eigenaar, Woonzorg Nederland, het Monumenten Fonds Brabant, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda zijn het hier eindelijk over eens.

De renovatie van de toren en het voorste deel van de kerk moet dit jaar nog plaatsvinden. En dat gaat zeker lukken, want alle vergunningen zijn afgegeven.

Mooier straatbeeld

De toren is het meest bouwvallig en met de werkzaamheden moet daarom niet lang meer worden gewacht. Na de restauratie is er geen sprake meer van vallende stenen. En de steiger die er nu staat, is dan niet meer nodig. Het straatbeeld wordt daarmee veel mooier en ook de kosten gaan omlaag.

Wat er met de rest van de kerk gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De gemeente wil het monument in zijn geheel bewaren. Eigenaar Woonzorg Nederland wil de kerk voor een gedeelte slopen, om op die plek woningen te bouwen.

De Heilig Hartkerk is sinds 1986 al niet meer als kerk in gebruik. In 2000 werd een sloopvergunning afgegeven, maar de kerk werd niet gesloopt: krakers bezetten de kerk. Later werd de vergunning ingetrokken. In 2004 kreeg de inmiddels sterk vervallen kerk de status van Rijksmonument. Bron Wikipedia.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2010-04-08 11:00:41 - 1253