Homo submersus na 63 jaar teruggevonden

Jacques Presser leeft door in zijn nieuwe boek

Nieuws door

archief oud artikel 12 april 2010 Geschiedenis De schrijver is al dood, maar 63 jaar later verschijnt er toch nog een boek van Jacques Presser. Al die tijd werd er gedacht dat de tekst nooit meer gevonden zou worden. Het gaat om het boek Homo submersus. Wanneer het nieuw ontdekte boek wordt uitgegeven is nog niet bekend.

De verloren tekst is teruggevonden bij de nabestaanden van de schrijver en historicus Jacques Presser. Het boek hoort bij zijn andere boeken De nacht der Girondijnen (1957) over Kamp Westerbork, en Ondergang (1965) over de jodenvervolging in Nederland.

Presser is 27 jaar als hij de tekst voor het boek Homo submersus schrijft. Het boek is een literaire roman, maar ook een gefictioneerd verslag van Pressers eigen onderduik én een liefdesverklaring aan zijn vrouw, die in 1942 werd opgepakt en de oorlog niet overleefde. Historie en romantiek komen samen in dit teruggevonden boek.

Jacques Presser was een Joodse historicus, schrijver en dichter die vooral bekend is geworden door zijn boeken over de Nederlandse Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij is de bedenker van het woord egodocument. In zo'n document wordt vanuit de ik-vorm geschreven over de ik-persoon. Een autobiografie is een voorbeeld van een egodocument. Bron Wikipedia.

Lees meer nieuws over literatuur op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 april 2010 - 110

Dit past bij 'Homo submersus na 63 jaar teruggevonden'